Jusztina
3 °C
16 °C

Már 71 magyart menekítettek ki Libanonból

2006.07.24. 16:43
Már hetvenegy magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni Libanonból Szírián keresztül az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus kirobbanása óta - tájékoztatta Medgyes Péter damaszkuszi nagykövet hétfő délután az MTI-t.

A hétfő reggeli géppel kilenc újabb magyar állampolgár utazott haza Damaszkuszból, ezzel emelkedett 71-re a damaszkuszi nagykövetség segítségével a Libanont szárazföldi úton, Szírián keresztül elhagyók száma.

A hétfői géppel hazautazottak között volt egy a terhességének 35. hetében lévő kismama is. Őt végül orvosi szakvélemény alapján indították útnak, és a Baptista Szeretetszolgálat orvosának kíséretében szerencsésen hazaérkezett Budapestre - mondta a nagykövet telefonon a szíriai fővárosból.

Túl a rohamon

A nagykövet tájékoztatása alapján a Libanonból menekülő turisták "nagy rohamán" már túl van a külképviselet, jelenleg nem tartózkodik Libanonból menekülő magyar a damaszkuszi nagykövetségen.

A délutáni órákra várnak azonban négy magyart, akik a libanoni fővárosból mennek át Damaszkuszba a két külképviselet segítségével: a bejrúti magyar nagykövetség szállítja őket a szíriai határig, ahol pedig a damaszkuszi magyar képviselet munkatársai várják őket. Várhatóan a kedd reggeli géppel ők is hazajuthatnak Magyarországra - közölte Medgyes Péter.

Szíriában béke van

A nagykövet tájékoztatása alapján a hajóval Libanonból Ciprusra távozókkal együtt lassanként minden magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni azok közül, akik segítséget kértek a magyar diplomáciától.

A damaszkuszi állapotokkal kapcsolatban Medgyes Péter elmondta, hogy a szíriai fővárosban legutóbb három nappal ezelőtt volt egy nagyszabású - de békésen lezajló - tüntetés Hezbollah-zászlókkal, és Izrael-ellenes jelszavakkal. A szíriai fővárosban jelenleg teljes béke honol, a szomszédos Libanonban zajló háború nyomai Damaszkuszban nem érezhetőek.