Az új szíriai elnök és a békefolyamat esélyei

2000.06.13. 07:42
Hafez al-Asszad szíriai elnök halála érdekes eseményeket indíthat meg Szírián belül és következésképp a közel-keleti békefolyamatban is. A diktátorként uralkodó Asszadot elvileg fia, a 34 éves Bashar követi majd az elnöki palotában, mint kijelölt utód. A politikailag tapasztalatlan Bashar elképzeléseiről, majdani vezetési stílusáról nem sokat tudni. Bátyjának néhány évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig Londonban tanult szemésznek, és nyilatkozatai alapján sejthető, hogy apjánál nyitottabb, modernebb férfiú, aki folytatni, talán gyorsítani fogja Szíria 1990-ben megkezdett nyitását a Nyugat felé. Nem kizárt persze, hogy ez csak taktikázás, a külföld megnyugtatása, édesgetése.
Hafez al-Asszad szíriai elnök halála érdekes eseményeket indíthat meg
Ami öröklési esélyeit illeti,személyéhez köthető az a "korrupcióellenes harc", amelynek eredményeképp az elmúlt hónapokban a kulcsfontosságú poziciókba őhozzá hű emberek kerültek. Valóban, az állami vezetők eddig mind siettek kinyilvánítani lojalításukat és simává tenni az öröklést. Nem kérdéses az utca emberének hűsége sem, viszont egyes elemzők kételkednek a hadsereg feltétlen engedelmességében az új vezetőhöz.

Nyílt kihívás érkezett viszont Bashar Spanyolországban élő nagybátyjától, Rifaattól, aki rendelkezik némi hazai támogatással. A száműzetésen élő Rifaat egyszer már megkísérelte magához ragadni a hatalmat, de akkor sikertelen volt. Aligha kétséges, hogy most ismét megpróbálkozik a bajkeveréssel.

Bashar elképzeléseiről nem sokat tudni
Mit jelent a váltás - már ha rendben lezajlik - a békefolyamat számára? Csak jót. Szíria aligha kaphatja vissza az Izrael által 1967-ben elfoglalt Golán-fennsík egészét: Tel-Aviv a békéért cserébe hajlandó visszaadni mindent, kivéve a megszállt területek keleti csücskén fekvő vízforrásokat, amelyek a zsidó állam vízszükségletének majd' felét fedezik.

Az elmúlt időszak eseményei pedig mind Izraelnek kedveztek. A libanoni zsidó kivonulás fontos ütőkártyájától fosztotta meg Damaszkuszt - Libanonban egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek azt követelik, az izraeliek távoztával talán most már Szíria is kivonhatná csapatait. Emellett egy esetleges palesztín-izraeli megegyezés, ami egyre valószínűbb, teljesen magára hagyná Szíriát - az utolsó erős arab szomszéd, amely még mindig háborúban áll Izraellel.

Ez elszigetelődés és gyengülés minden fronton. Basharnak pedig támogatókra és befektetőkre van szüksége, mert a gazdaság odahaza gyengélkedik - de béke nélkül nehéz dolga lesz. Tudja, hogy a lapkiosztás nem Szíriának kedvez - és ő mentes mindazoktól a sérelmektől, amelyek apja számára lehetetlenné tették a kompromisszumot. Hafez al-Asszadnak személyes ügy volt a Golán. Basharnak aligha. Elébb odahaza kell berendezkednie, de hosszútávon nincs túl sok választása.  • Tippek
  • Hírek