Emőke
-4 °C
9 °C

Szívroham végzett Miloseviccsel

2006.03.13. 01:11
Szívroham miatt halt meg Szlobodan Milosevics, a hágai Nemzetközi Törvényszék fővádlottja, egykori szerb és jugoszláv elnök. Korábban még a főügyész sem tartotta kizártnak az öngyilkosságot.

Szívroham végzett Szlobodan Milosevics szerb elnökkel, jelentette a CNN hágai tudósítója a boncolás végeredményéről.

Miután Hágában néhány hete elutasították a család kérését arról, hogy Moszkvában gyógykezelhessék Milosevicset, most arra is nemet mondtak, hogy ne Hollandiában, hanem lehetőleg Moszkvában boncolják fel a volt elnököt.

Korábban még Carla Del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék főügyésze is lehetségesnek tartotta, hogy gyógyszerekkel követett el öngyilkosságot. A feltevéssel egybevágott Milosevicsnek a mérgezéséről szóló, a halála előtt egy nappal írt, az ügyvédje által vasárnap bemutatott levele.

A mérgezés lehetőségét is vizsgálják

A korábban a Del Ponte által sem kizárt öngyilkosság miatt Hágát éles bírálatok érték volna: miért nem ellenőrizték a fővádlottjuk gyógyszerszedését. Milosevicsnek az édesanyja és édesapja is önkezével vetett véget életének, és a volt szerb elnök egy mérgezésnek álcázott öngyilkossággal könnyen mártírt csinálhatott volna magából.

Nem derül ki egyelőre, hogy a végzetes szívproblémát mi idézhette elő: bár az első vizsgálatok még természetes halálra utaltak, azóta híresztelések merültek fel öngyilkosságról, rossz gyógyszerezésről, sőt szándékos mérgezésről is.

Az egykori jugoszláv elnök testéből vett mintákon toxikológiai vizsgálatokat is kezdtek a méreganyagok pontos mennyiségének megállapítása érdekében. Ezek azonban napokig is eltarthatnak, így véglegeset várhatóan csak a hét második felében tudnak majd mondani.

Szerb orvosok is részt vehettek

A hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében őrzött 64 esztendős politikust szombaton délelőtt 10 órakor találták holtan cellájában , az első jelentések szerint ekkor már néhány órája halott lehetett.

A bíróság elrendelte a teljeskörű boncolást és a toxikológiai vizsgálatot is. A volt jugoszláv elnök holttestét átszállították a holland igazságügyi orvostani intézetbe. Holland orvosokon kívül két szerb orvos is részt vehetett a boncoláson. A szerb kórboncnokok úgy ítélték meg, hogy az egész halottszemlét "magas szakmai színvonalon" folytatták le a holland orvosok, akik minden szükséges szövetmintavételt elvégeztek. A mintákat további vizsgálatoknak vetik alá, ami szokványos eljárás ilyen esetekben.

Milosevicset felesége és Moszkvában élő testvére, valamint a Szerb Szocialista Párt szerint megölték: haláláért Hága a felelős, mert nem vettél figyelembe egészségi állapotát, és nem engedélyezték moszkvai gyógykezelését. Vélemények a volt szerb elnök haláláról>>>

Mivel vádolták Milosevicset?

Milosevic hágai peréből már csupán 2-3 munkahét lett volna hátra. Az ötödik évébe lépett eljárásban - amelynek időtartamát Carla Del Ponte főügyész vasárnapi sajtótájékoztatóján korrektnek minősítette - akár már nyáron ítéletet hirdethettek volna.

Milosevicset háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint népirtással vádolta a hágai Nemzetközi Törvényszék a horvátországi és boszniai (1991-1995), valamint a koszovói (1998-1999) háborúban játszott szerepéért. A délszláv háborúkat vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken a Milosevic ellen felhozott főbb vádak három területre oszthatóak. A vádpontokról bővebben itt>>>