Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

A brit kormány ragaszkodik a kényszervágáshoz

2001.03.19. 14:03
A brit kormány szombaton ugyan elhalasztotta a száj- és körömfájással fertőzött területeken élő állatok korábban elrendelt leölését, de a kabinet továbbra is ragaszkodik a lépéshez. A brit miniszterek megpróbálják meggyőzni a gazdákat, és a kormány már a kártalanításhoz szükséges intézkedéseket készíti elő.
A brit főállatorvos hétfőn az angliai Cumbriában tárgyal a helyi gazdákkal, hogy meggyőzze őket a tömeges kényszervágás szükségességéről - közölte a BBC. Szombaton a kormány elhalasztotta csütörtökön elrendelt kényszervágást, miután a gazdák azzal fenyegetőztek, hogy farmjaikon minden lehetséges eszközzel megakadályozzák a hatósági böllérek munkáját. A kormánydöntés alapján legalább egymillió, többségében egészséges állatot pusztítanának el a száj- és körömfájás terjedésének megállítása érdekében.

A kabinet továbbra is elkerülhetetlennek tartja a lépést. Michael Meacher környezetvédelmi miniszter szerint Nagy-Britanniában ,,országos vészhelyzet" van, a beteg állatok száma már 323. Nick Brown mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a legszigorúbb intézkedések végrehajtásával is hónapokig tarthat még, mire teljesen megfékezik a járványt.

Eddig jelentett esetek
Nagy-Britannia: 323
Egyesült Arab Emírségek: 8
Argentína: 1
Franciaország: 1

(forrás: CNN)

Az EU agrárminiszterei is a járványról tárgyalnak

Nick Brown Brüsszelben az Unió mezőgazdasági minisztereivel tárgyal a járvány megfékezésének érdekében tett lépéséről. Portugáliában, Hollandiában és Belgiumban valószínűleg beoltják a veszélyeztetett állatokat. Nick Brown ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Nagy-Britanniában inkább leölnek többszázezer állatot, ha ezzel a járványt véglegesen meg tudják fékezni.

Michael Meacher rádiónyilatkozatban közölte: ,,a kormány tisztában van vele, hogy a gazdaságok nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a kényszervágás miatt, és az állam nem is tud mindenkit teljesen kártalanítani, de nem hagyjuk, hogy ezek a vállalkozások tönkremenjenek". A miniszter hozzátette, hogy a kabinet már dolgozik a megoldáson, a gazdák segélyekre, az adófizetési határidő eltolására számíthatnak.

Magyarországon jól fogy a hús
A budapesti bevásárlóközpontokban még nem tapasztaltak visszaesést, az érintett állatfajták húsa ugyanúgy fogy, mint korábban - közölték az Index kérdésére a Metro, az Auchan és a Tesco illetékesei. Annak idején, a kergemarhakór terjedéséről szóló hírek hatására a marhahús forgalma jelentősen visszaesett, és máig sem tért vissza a korábbi szintre - tették hozzá az Auchan és a Tesco húsosztályán. A Fogyasztóvédelmi Felügyeletnél szintén azt mondták, hogy mivel Magyarországon nincs száj- és körömfájásban szenvedő állat, ezért egyelőre ők sem foglalkoznak az üggyel.


  • Vennék
  • Hírek