Diána
12 °C
27 °C

Elhibázott döntések fokozzák a beszlani káoszt

2004.09.03. 15:43
Szinte megoldhatatlan helyzet alakult ki Beszlanban, miután a túszok, félreértve a biztonsági alakulatok lépéseit, kitörtek a megszállt iskolából, véli Varga Miklós biztonsági szakértő. A Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója szerint a hatóságok munkáját nehezítik az irányíthatatlanul menekülő túszok, és hiba volt az indulatból cselekvő civilek segítségét kérni a terroristák utáni hajszához.
Valószínűleg nem előre megtervezett túszmentőakció zajlott le Beszlanban, vélekedett az Indexnek Varga Miklós biztonsági szakértő, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója. A hírek szerint a túszok egy csoportja azután tört ki, hogy a különleges alakulatok a terroristákkal kötött megállapodás értelmében a dráma áldozatainak holttestéért indultak az iskolába.

Megoldhatatlan helyzetet teremtettek

"Elképzelhető, hogy valóban a halottakért indultak be, amit a túszok félreértettek. Ösztönreakciók működtek, a foglyok megindultak a szabadulás reményében" - nyilatkozta az Indexnek Varga.

Az ezután következő események már kaotikusan zajlottak. A túszok tömeges kiáramlása "nagyon bonyolult szituációt" teremtett, a biztonsági erőknek több száz ember ellentétes irányú mozgását kellett koordinálnia, miközben be kellett hatolni az épületbe is, hogy semlegesítsék a terroristákat, mondta Varga.

Felhívás lincselésre

A túszválsághelyzetek szakértője szerint éppen ezért az is elhibázott, szakszerűtlen döntés volt, hogy a helyi hatóságok a lakosság segítségét kérték a terroristák elfogásához. "A civilek indulatból cselekszenek, ez szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a rendőröket" - magyarázta. A hatóságok utasításai szerint csoportokba verődött civilek a legutóbbi hírek szerint már lincseltek is.