Judit
3 °C
7 °C

Elhibázott döntések fokozzák a beszlani káoszt

2004.09.03. 15:43
Szinte megoldhatatlan helyzet alakult ki Beszlanban, miután a túszok, félreértve a biztonsági alakulatok lépéseit, kitörtek a megszállt iskolából, véli Varga Miklós biztonsági szakértő. A Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója szerint a hatóságok munkáját nehezítik az irányíthatatlanul menekülő túszok, és hiba volt az indulatból cselekvő civilek segítségét kérni a terroristák utáni hajszához.
Valószínűleg nem előre megtervezett túszmentőakció zajlott le Beszlanban, vélekedett az Indexnek Varga Miklós biztonsági szakértő, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója. A hírek szerint a túszok egy csoportja azután tört ki, hogy a különleges alakulatok a terroristákkal kötött megállapodás értelmében a dráma áldozatainak holttestéért indultak az iskolába.

Megoldhatatlan helyzetet teremtettek

"Elképzelhető, hogy valóban a halottakért indultak be, amit a túszok félreértettek. Ösztönreakciók működtek, a foglyok megindultak a szabadulás reményében" - nyilatkozta az Indexnek Varga.

Az ezután következő események már kaotikusan zajlottak. A túszok tömeges kiáramlása "nagyon bonyolult szituációt" teremtett, a biztonsági erőknek több száz ember ellentétes irányú mozgását kellett koordinálnia, miközben be kellett hatolni az épületbe is, hogy semlegesítsék a terroristákat, mondta Varga.

Felhívás lincselésre

A túszválsághelyzetek szakértője szerint éppen ezért az is elhibázott, szakszerűtlen döntés volt, hogy a helyi hatóságok a lakosság segítségét kérték a terroristák elfogásához. "A civilek indulatból cselekszenek, ez szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a rendőröket" - magyarázta. A hatóságok utasításai szerint csoportokba verődött civilek a legutóbbi hírek szerint már lincseltek is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?