Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Moszkva már nagyon rátenné a kezét az Északi-sarkra

2007.09.21. 12:41
Oroszország csütörtökön megerősítette igényét az Északi-sark olaj- és gázkészleteire, miután tudósok elemeztek egy víz alatti hegyvonulatból vett mintát. Az előzetes eredmények alapján az Északi-sark egyes részei az óceán alatt összekapcsolódnak az orosz szárazfölddel.

Egy északi-sarki kutatóút adatainak értékelése nyomán Oroszország csütörtökön megerősítette igényét az Északi-sarkra és így a vidéken található feltételezett olaj- és gázkészletekre. "Az előzetes kutatási eredmények szerint minden jel arra mutat, hogy a Jeges-tenger mélyén húzódó Lomonoszov-hátság összekapcsolódik az orosz szárazfölddel, és ezért Oroszországhoz tartozik" - közölte Moszkvában a környezetvédelmi minisztérium.

Azóta indult elképesztő harc az Északi-sarkért, hogy szakértők kijelentették, hogy energiahordozók és nyersanyagok hatalmas készleteit gyanítják az északi-sarkvidéki vizek mélyén. Egyes vélemények szerint a föld kiaknázatlan olaj- és földgázkészleteinek akár a 25 százaléka ezen a területen lehet, írja a Guardian.

Oroszország 2001 óta szorgalmazza, hogy az ENSZ ismerje el orosz felségterületként az Arktisz kétharmadát, és benne magát az Északi-sarkot is. Az orosz jogigény jelképes megerősítéseként orosz tudósok augusztus elején két mini-tengeralattjáróval lemerültek az Északi-sarknál, és titánból készült nemzeti zászlót rögzítettek a tengerfenékhez. Az expedíció másik célja az volt, hogy a tengerfenékből és a tengervízből vett mintákkal tudományosan bizonyítsák az illetékes nemzetközi szervezetek előtt az orosz igény jogosságát.

Más államok - köztük Dánia, az Egyesült Államok, Kanada és Norvégia - is jogot formálnak az Északi-sarkvidék egyes részeire. Az oroszok lépéseire válaszul a kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy fejlesztik jégtörő flottájukat, valamint két új katonai támaszpontot is építenek az Északi-sarkon.