Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kostunica engedélyezte Milosevics belgrádi temetését

2006.03.14. 15:50
Miután egy belgrádi bíróság érvénytelenítette a Szlobodan Milosevics elleni elfogatási parancsot, Vojiszlav Kostunica miniszterelnök ahhoz is hozzájárult, hogy Belgrádban legyen a temetés. Szocialista források szerint nem állami temetés lesz.

Szerbiában temethetik el Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv államfőt, jelentette be kedden délután Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnök.

Mirjana Markovics hazatérhet


Mirjana Markovics

A hír nem keltett meglepetést azután, hogy egy szerb bíróság érvénytelenítette a néhai jugoszláv elnök özvegye ellen korábban kiadott elfogatási parancsot. A bírói döntés lehetővé teszi Mirjana Markovicsnak, hogy részt vegyen a hét végén elhunyt férje temetésén.

Az özvegynek ugyanakkor le kellene adni útlevelét a hatóságoknak, ez pedig újabb kételyeket vet fel Milosevic esetleges belgrádi temetését illetően, mert Mira Markovic a szerb médiának adott legutóbbi nyilatkozataiban arról beszélt, hogy vissza akar utazni Moszkvába, miután férjét örök nyugalomra helyezték. Mirjana Markovics és fia menekült státussal rendelkezik Oroszországban, s így akadálytalanul visszatérhetnek Moszkvába.

Az özvegy 2003 óta Moszkvában él, mert Belgrádban egy ingatlanpanama miatt perbe fogták. Moszkvában él Milosevics fia, Marko is, aki Hágában kedden veszi át édesapja holttestét. Elindulása előtt úgy nyilatkozott, hogy Belgrád mindenáron meg akarja akadályozni a népirtással, emberiesség elleni bűncselekménnyel, háborús bűnökkel vádolt egykori szerb és jugoszláv elnök szerbiai temetését.

Nem lesz állami temetés

Milosevics pártja, a Szerb Szocialista Párt névtelen informátora a BETA hírügynökségnek azt mondta, hogy csütörtökön vagy pénteken lehet a temetés Belgrádban. A párt már nem ragaszkodott korábbi elképzeléséhez, miszerint a szerb főváros újtemetőjében, a nemzet nagyjainak fenntartott sírhelyen, állami temetés keretében helyezzék nyugalomra a hágai fővádlottat.

A 64 éves Milosevics szombaton halt meg hollandiai cellájában, a boncolás szerint szívroham végzett vele.

Szándékosan rontott egészségén?
A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze szerint Slobodan Milosevic egykori jugoszláv elnök titokban olyan gyógyszereket szedett, amelyek rontottak egészségi állapotán, de az sem kizárt, hogy öngyilkosságot akart elkövetni. A törvényszék két illetékese szerint Milosevic rendszeresen hozzájutott fel nem írt gyógyszerekhez és alkoholhoz, amiket becsempésztek a cellájába. Carla Del Ponte a párizsi Le Monde című napilapnak adott interjúban kijelentette: szerintem Milosevic maga döntötte el, hogy egészségi állapotának romlania kell. (MTI)

címlapon
Nem fog rájönni, mit találtak Harry herceg menyasszonyáról
címlapon
Besörözött, aztán 40 évre Észak-Koreában találta magát