Aliz
6 °C
14 °C

Összeborulnának a keresztényekkel a muzulmánok a jövőért

2007.10.12. 13:43
A muzulmánok és a keresztények összefogása nélkül nem lehet béke a világban, olvasható egy több mint száz muzulmán prominens által aláírt nyílt levélben. A keresztény vezetőknek a héten eljuttatott dokumentum sokak szerint mérföldkő lehet a két vallási közösség viszonyában.

„A muzulmánok és a keresztények együtt a világ lakosságának több mint felét teszik ki. Nem lehet értelmes béke a világban, anélkül, hogy béke és igazság lenne a két vallási közösség között. A világ jövője a muzulmánok és a keresztények közötti békén múlik” - olvasható abban a keresztény vezetőknek eljuttatott 29 oldalas levélben, amit 138 elismert iszlám személyiség írt alá.

„A közös jövőnk a tét. Sőt, az is lehet, hogy az egész világ túlélése a tét.” - mutatnak rá, hogy többről van szó, mint udvarias ökumenikus párbeszédről a vallási vezetők között. „Muzulmánként azt mondjuk a keresztényeknek, hogy nem vagyunk ellenük, az Iszlám nincs ellenük - amíg nem viselnek hadat a muzulmánok ellen a vallásuk miatt, nem nyomják el, vagy kergetik el őket az otthonaikból” - figyelmeztetnek ugyanakkor a levélben.

Az aláíró muzulmán vezetők, politikusok és akadémikusok többször is nyomatékosítják, hogy több együttműködésre lenne szükség a két vallás között, valamint úgy vélik, hogy mindkét félnek a vallások közös alapelveiből kellene kiindulnia, mint amilyen például az egyistenhit. Állításaikat a Bibliából és a Koránból vett idézetekkel támasztják alá, írja a Guardian.

Az egyik aláíró, Dr. Aref Ali Najid, a Cambridge egyetem egyik munkatársa a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a dokumentum mérföldkőnek tekinthető, mivel konszenzus eredményeként született meg. David Ford professzor, az egyetem vallások közötti kapcsolatok fejlesztését célzó programjának vezetője szerint a levél váratlanul jött, de ha elég sokan megfogadják az abban olvasható tanácsokat, akkor megnehezíthetik az erőszakot preferáló szélsőségesek dolgát a világban.

Csütörtök este Tony Blair, korábbi brit miniszterelnök az elsők között üdvözölte a levelet. "A modern világban ez az egyetlen módja, hogy megértsük a különböző történelmi hagyományokat és kultúrákat, és így ahelyett, hogy a különbözőségeink alapján határoznánk meg magunkat, megtanuljuk felismerni közös értékeinket és meghatározni egy közös jövőt" - mondta.

Alig több mint egy éve egészen más hangvételű nyílt levelet kapott XVI. Benedek pápa 38 muzulmán paptól, miután félreérthető beszédet mondott, amiben egy középkori szövegből idézve összekapcsolta az Iszlámot az erőszakkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?