Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Kedden kezdődik Milosevics pere

2002.02.11. 19:54
Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök egyesített pere kedden kezdődik Hágában, ahol Carla Del Ponte főügyész cáfolhatatlan bizonyítékokat ígér és több mint háromszáz tanút készül felvonultatni. Milosevics ügyvédje szerint jól van, jókedvűen és felkészülten áll a nemzetközi törvényszék elé.
A koszovói vádirat etnikai tisztogatással, a horvátországi emberiség ellen elkövetett bűncselekményekkel és a hadviselés szabályainak megsértésével, míg a boszniai vádirat népirtással vádolja Milosevicset. Carla Del Ponte főügyész a La Repubblica olasz lapnak adott interjújában kijelentette: Milosevics biztos lehet abban, hogy megdönthetetlen bizonyítékok támasztják majd alá bűnösségét a népirtásban.

Kostunica nem segítette Hága munkáját

A főügyész szerint a szerb kormánytól minden szükséges támogatást megkapott, de nem volt hozzáférése a katonai levéltár anyagaihoz, illetve mindazokhoz a hírekhez, amelyek a fegyveres erőket érintik. Ahhoz ugyanis a szövetségi elnöknek, Vojiszlav Kostunicának az engedélyére van szükség. Csakhogy ez utóbbi megtagadott minden segítséget - teszi hozzá Carla Del Ponte, aki szerint a per legalább két évig elhúzódik majd.

Milosevics ellen több mint háromszáz ember kész tanúskodni mind a három "fejezetet", azaz a koszovói, a horvátországi és a boszniai ügyeket illetően, de a tanúk kilétét az utolsó pillanatig titokban tartják - nyilatkozta a főügyész -, mivel sokukat életveszélyes fenyegetések érték.

Milosevics elvárja, hogy meghallgassák

Szlobodan Milosevics
Milosevics jókedvű, jól érzi magát és teljes mértékben kész a keddi fellépésre - közölte Zdenko Tomanovics, a volt jugoszláv elnök belgrádi ügyvédje. Tomanovics szerint Milosevic nem tudja, hogy kik lesznek a vád tanúi, mert ugyan az ügyészség ugyan rendszeresen átküldte neki a perrel kapcsolatos dokumentációt, de a vádlott át sem vette a papírokat. Ennek ellenére a volt elnök elvárja, hogy ezúttal ne szakítsák félbe beszédét és mindent elmondhasson, amit akar.

Milosevics - ügyvédje szerint - követelni fogja, tanúskodjanak a bíróság előtt azok a nyugati politikusok, akik azt hajtogatták, hogy az ő politikája a balkáni válság békés rendezését szolgálta. Úgy hiszem, Milosevics felveti azt is, hogy igazságosan történik-e az ítélkezés és teljesülnek-e a védelemhez való jog alapvető feltételei - mondta Tomanovics.

Belgrádban is kutatják az igazságot

Belgrádban hétfőn információs központ alakult, amely - ígérete szerint - tételesen cáfolni fogja Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök terhére rótt bűncselekményeket. Dragana Kuzmanovics, a testület szóvivője közölte, hogy az információs központot azért alapították, hogy Milosevics pere "ne váljék az évszázad hazugságává, amelyben igazolják a NATO jugoszláviai bűntetteit, az ország védelmezőit ne kiáltsák ki háborús bűnösöknek, s Szlobodan Milosevics elítélésével ne bélyegezzék népirtóként a szerb nemzetet".

Milan Vidojevics, a központ vezetője közölte, hogy a hágai perrel párhuzamosan tanúmeghallgatásokat fog szervezni. Több mint ezer embert vonultatnak fel, s hang-, illetve videofelvételekkel fogják bizonyítani Milosevics ártatlanságát, hogy megdöntsék a hágai ügyészség vádjait.