Auguszta
-7 °C
0 °C

Nyilvános lesz a csehszlovák ÁVH tartótisztjeinek névsora

2007.05.10. 20:40
A legsúlyosabb bűnök elkövetőit a megfelelő bizonyítékok felsorakoztatása után várhatóan bíróság elé állítják, jóllehet az 1993-tól önálló Szlovákiában 2006-ig az igazságügyi tárca gyűjtötte a terhelő bizonyítékokat, hogy tetteik vagy elévültek vagy nem bizonyíthatók.

Csütörtöktől az egykori tartótisztek névjegyzéke is olvasható az egykori csehszlovák kommunista államrendőrség, az StB több tízezer ügynökének évek óta szabadon hozzáférhető névsora mellett a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) internetes honlapján.

A 746 tartótiszt és StB-vezető többsége még ma is él, hiszen tevékenységük az 1974-1989 közti időszakra terjedt ki.

A 80-as éveket is vizsgálják

A legsúlyosabb bűnök elkövetőit a megfelelő bizonyítékok felsorakoztatása után várhatóan bíróság elé állítják.

Nemcsak a múlt század 50-es éveiben sorjázó, koholt vádakra alapozott "konstrukciós perek" kiagyalói, hanem azok is számíthatnak a vádemelésre, akik még a 80-as években is hasonló eszközökkel tettek lehetetlenné, börtönöztettek be, vagy juttattak zárt intézetekbe ártatlan embereket.

Az egykori Csehszlovákiában, majd az utódállamban, az 1993-tól önálló Szlovákiában 2006-ig az igazságügyi tárca gyűjtötte a kommunizmus évtizedeiben aktív államrendőrségiek terhelő bizonyítékait.

A bíróság azonban minden esetben azzal utasította el az ellenük indított pereket, hogy a tetteik vagy nem bizonyíthatók, vagy elévültek.

Nem maradhatatnak büntetlenek

A 2002-ben törvénnyel létrehozott ÚPN törekvései arra irányulnak, hogy az emberiesség elleni bűncselekmények a szlovákiai jogrend szerint is elévülhetetlennek, esetenként háborús bűnnek minősüljenek.

Nem maradhatnak büntetlenül azok az StB-sek, akik a zöld határon menekülőkre lőttek vagy lövettek, illetve akik politikai megfontolásból fosztottak meg embereket az önálló cselekvés jogától, jelentette ki az ÚPN pozsonyi sajtótájékoztatóján Ivan Petransky, az intézet vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!