Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Iszlám párt alakul Szlovákiában

2003.07.31. 17:39
Isten Pártja néven pártot alapít a Szlovákiai Iszlám Mozgalom. A munkanélküliséget visszaszorítanák, Nyitrán mecsetet építenének.
Isten Pártja néven iszlám párt van alakulóban Szlovákiában, amelynek elsődleges célkitűzései között a munkanélküliség visszaszorítása, iszlám iskolák megnyitása és mecsetek építése szerepel.

A pártalapító, Hizballáh Erik Presinsky, lapásgyarmati (Golianovo) lakos, a Szlovákiai Iszlám Mozgalom (SIH) nevű polgári társulás elnöke csütörtökön arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy július 15-én a szlovák belügyminisztériumban lapásgyarmati székhellyel az alakuló pártot már nyilvántartásba is vették.

Az alapítók jelenleg annak az ezer aláírásnak az összegyűjtésén fáradoznak, amely a szlovákiai törvények szerint egy párt hivatalos bejegyzéséhez szükséges. Hizballáh Erik Presinsky jelezte, hogy a szlovákiai iszlám politikai párt alapítói egyebek között három százalékra szeretnék visszaszorítani a munkanélküliséget, iszlám vallást oktató iskolákat akarnak nyitni és mecseteket fognak építeni. Az első mecsetet Nyitrára tervezik.

A hírre reagálva a szlovák titkoszolgálat (SIS) a hírügynökség érdeklődésére közölte: a hivatalosan regisztrált politikai pártok tevékenységét nem figyelik meg, akkor sem, ha annak tagjai ténylegesen a mohamedán vallás hívei lennének Ezzel szemben a szélsőséges csoportok tevékenységét szemmel tartják, és figyelik az úgynevezett rizikócsoportba sorolt egyének mozgását. A SIS szóvivője szerint azonban "ilyen személy az utóbbi órákban nem lépett Szlovákia területére".