Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Újabb magyarverés?

2006.08.29. 00:51
Szlovák híradások szerint szombaton egy 19 éves fiatalt vertek meg Diószegen, mert magyarul beszélt. A rendőrség szerint nem etnikai ellentét áll a támadás hátterében.

Megvertek egy 19 éves fiatalembert a szlovákiai Diószegen (Sladkovicovo), állítása szerint azért, mert magyarul beszélt - közölték szlovák televíziók hétfőn. Az eset még szombaton történt.

Az esetről hétfőn este a TA3 szlovák hírtelevízió mutatott be képeket: a kórházban fekvő sértett azt állította, hogy azért verték meg, mert a támadók füle hallatára magyarul szólt a barátnőjéhez.

Hol lakik Ján Slotá?

A kórházi ágyon, kamerák előtt nyilatkozó sértett közölte, hogy mielőtt az egyik támadója megütötte volna, megkérdezte, vajon ismeri-e Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól ismert elnökét, és tudja-e, vajon hol lakik? "Ezután ütlegelni kezdtek" - mondta el a nehezen beszélő sértett.

A fiú hétfőn orvoshoz fordult. Jelenleg mellkasi sérüléssel és feldagadt orral a galántai kórházban fekszik. Kezelőorvosa, Zdeno Móres szerint három hétig marad kórházban.

Az STV beszámolója szerint a támadók és a fiatalember évek óta ismerik egymást. A támadók a kihallgatás során tagadták, hogy etnikai okokból támadták meg a magyarul beszélő fiatalt.

Garázdaság vagy etnikai villongás?

A televízióban megszólaltatott Martina Kredatusová rendőrségi szóvivő nem erősítette meg, hogy az inzultus hátterében magyarellenes indíték állna. Mint mondta, a rendőrség nem ezen a nyomon vizsgálja az ügyet, mert ezt indokoló ismeretei egyelőre nincsenek, jóllehet, az elkövetők kiléte ismert.

"Döntő körülmény lesz a sértett vallomása, nemkülönben az, hogy ennek ismeretében a nyomozótiszt mely kategóriába sorolja majd a bűncselekményt" - jelezte.

Ha a bűncselekmény a vizsgálat megállapításai szerint garázdálkodásnak minősül, akkor az elkövetők két év szabadságvesztésre ítélhetők. Ha azonban a magyarellenes indíték mégis bizonyítást nyerne, a bűncselekményért a bíróság kettőtől hét évig terjedő büntetést is kiszabhat az elkövetőkre.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) hétfőn postázta a szlovák parlament pártjainak azt a szövegtervezetet, amelyben kezdeményezi, hogy a törvényhozás pártjai közös nyilatkozatban ítéljék el a szélsőséges és erőszakos megnyilvánulásokat - erősítette meg az MTI érdeklődésére Bugár Béla, a kezdeményező magyar párt elnöke.

A másik egy híján húsz

Szlovákia budapesti nagykövete szerint országa a leggyorsabban és ellentmondást nem tűrően kézbe veszi a magyarok bántalmazásának ügyeit, egyben határozottan kéri a magyar felet, hogy keményen lépjen fel "minden szlovákellenes atrocitás ellen". Juraj Migas erről a közszolgálati televízió Este című műsorának nyilatkozott hétfőn és arra kérte a magyar felet, hogy a két külügyminisztérium közös nyilatkozatban tiltakozzon az emberi jogokat sértő megnyilvánulások ellen.

A szlovákiai médiában felhívás jelent meg, miszerint nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani az ilyen eseteknek, de "a szlovák televízió nem kapcsolódott" ehhez - hangsúlyozta az Estében Roland Kiska, a szlovák közszolgálati televízió híradójának főszerkesztője. "Ezek a problémák túl komolyak és már politikainak is nevezhetők, ezért nem lehet őket (a hírműsorokból) kihagyni" - szögezte le Roland Kiska.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke a műsorban azt mondta: tisztelettel és örömmel veszik, ha Magyarországon odafigyelnek mindarra, ami Szlovákiában történik, de ha ennek az egyik futballmérkőzésen történtekhez hasonló jelei lesznek, az ártani fog. Szlovákiában is vannak, és az EU-ban is lesznek olyanok, akik majd azt mondják, hogy a két országban lényegében ugyanolyan folyamat zajlik, "az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz" - mondta a politikus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?