Emőke
-4 °C
9 °C

Újabb magyarverés?

2006.08.29. 00:51
Szlovák híradások szerint szombaton egy 19 éves fiatalt vertek meg Diószegen, mert magyarul beszélt. A rendőrség szerint nem etnikai ellentét áll a támadás hátterében.

Megvertek egy 19 éves fiatalembert a szlovákiai Diószegen (Sladkovicovo), állítása szerint azért, mert magyarul beszélt - közölték szlovák televíziók hétfőn. Az eset még szombaton történt.

Az esetről hétfőn este a TA3 szlovák hírtelevízió mutatott be képeket: a kórházban fekvő sértett azt állította, hogy azért verték meg, mert a támadók füle hallatára magyarul szólt a barátnőjéhez.

Hol lakik Ján Slotá?

A kórházi ágyon, kamerák előtt nyilatkozó sértett közölte, hogy mielőtt az egyik támadója megütötte volna, megkérdezte, vajon ismeri-e Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól ismert elnökét, és tudja-e, vajon hol lakik? "Ezután ütlegelni kezdtek" - mondta el a nehezen beszélő sértett.

A fiú hétfőn orvoshoz fordult. Jelenleg mellkasi sérüléssel és feldagadt orral a galántai kórházban fekszik. Kezelőorvosa, Zdeno Móres szerint három hétig marad kórházban.

Az STV beszámolója szerint a támadók és a fiatalember évek óta ismerik egymást. A támadók a kihallgatás során tagadták, hogy etnikai okokból támadták meg a magyarul beszélő fiatalt.

Garázdaság vagy etnikai villongás?

A televízióban megszólaltatott Martina Kredatusová rendőrségi szóvivő nem erősítette meg, hogy az inzultus hátterében magyarellenes indíték állna. Mint mondta, a rendőrség nem ezen a nyomon vizsgálja az ügyet, mert ezt indokoló ismeretei egyelőre nincsenek, jóllehet, az elkövetők kiléte ismert.

"Döntő körülmény lesz a sértett vallomása, nemkülönben az, hogy ennek ismeretében a nyomozótiszt mely kategóriába sorolja majd a bűncselekményt" - jelezte.

Ha a bűncselekmény a vizsgálat megállapításai szerint garázdálkodásnak minősül, akkor az elkövetők két év szabadságvesztésre ítélhetők. Ha azonban a magyarellenes indíték mégis bizonyítást nyerne, a bűncselekményért a bíróság kettőtől hét évig terjedő büntetést is kiszabhat az elkövetőkre.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) hétfőn postázta a szlovák parlament pártjainak azt a szövegtervezetet, amelyben kezdeményezi, hogy a törvényhozás pártjai közös nyilatkozatban ítéljék el a szélsőséges és erőszakos megnyilvánulásokat - erősítette meg az MTI érdeklődésére Bugár Béla, a kezdeményező magyar párt elnöke.

A másik egy híján húsz

Szlovákia budapesti nagykövete szerint országa a leggyorsabban és ellentmondást nem tűrően kézbe veszi a magyarok bántalmazásának ügyeit, egyben határozottan kéri a magyar felet, hogy keményen lépjen fel "minden szlovákellenes atrocitás ellen". Juraj Migas erről a közszolgálati televízió Este című műsorának nyilatkozott hétfőn és arra kérte a magyar felet, hogy a két külügyminisztérium közös nyilatkozatban tiltakozzon az emberi jogokat sértő megnyilvánulások ellen.

A szlovákiai médiában felhívás jelent meg, miszerint nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani az ilyen eseteknek, de "a szlovák televízió nem kapcsolódott" ehhez - hangsúlyozta az Estében Roland Kiska, a szlovák közszolgálati televízió híradójának főszerkesztője. "Ezek a problémák túl komolyak és már politikainak is nevezhetők, ezért nem lehet őket (a hírműsorokból) kihagyni" - szögezte le Roland Kiska.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke a műsorban azt mondta: tisztelettel és örömmel veszik, ha Magyarországon odafigyelnek mindarra, ami Szlovákiában történik, de ha ennek az egyik futballmérkőzésen történtekhez hasonló jelei lesznek, az ártani fog. Szlovákiában is vannak, és az EU-ban is lesznek olyanok, akik majd azt mondják, hogy a két országban lényegében ugyanolyan folyamat zajlik, "az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz" - mondta a politikus.