József, Bánk
-6 °C
0 °C

Magyarellenes koalíció nyert a szlovákia választásokon

2005.12.11. 13:00
Minden eddiginél nagyobb érdektelensége mellett választottak megyefőnököket Szlovákiában. A választás kudarcának okai elemzők szerint a választók kiábrándultságában keresendők.

Elenyésző, 11,07 százalékos részvétellel választották meg Szlovákiában a hét végén az országot alkotó nyolc megye egy-egy első emberét, a megyék ispánjait. A választás kudarcának okai a választók kiábrándultságában keresendők, az ellenzéki fölény pedig azért alakulhatott ki, mert az emberek nem nézik jó szemmel a kormány reformjait - jelzik az első észrevételezők.

Az ország lakossága másodszor dönthetett arról, hogy kit akar látni a megyei közgyűlések képviselőtestületeiben és azok élén. Két hete, a választás első fordulójában egyetlen ispánt sem sikerült megválasztani, de a megyei közgyűlések testületei az országosan 18,02 százalékos részvétel mellett is létrejöttek, a Magyar Koalíció Pártját (MKP) azonban jelentős veszteségek érték. Ahol korábban erőfölénye volt, ott a szlovák pártok - a szélsőbaltól a szélsőjobbig szerveződő erőkből, az MKP kormánykoalíciós partnereinek részvételével - nyíltan magyarellenes megyei koalíciókat hoztak létre. A szlovák pártok egyedül Pozsony megyében vállalták fel a magyarok társaságát, ahol azonban most, a második fordulóban az MKP támogatását élvező jelölt is elbukott.

Korábbi mandátumaihoz képest a nyolc megyei közgyűlésben két hete az MKP 25 mandátumot veszített. A politikai küzdelem elsősorban Nyitra megyében éleződött ki, ahol a párt ispánjelöltje, Szigeti László bekerült ugyan a második fordulóba, de később visszalépett.

A második forduló vasárnap kihirdetett eredményeinek ismeretében elmondható: az MKP-nek a magyarok által is lakott öt megye közgyűlésében az eddigi 83 helyett csak 58 képviselője lesz, a testületek élén pedig egy se. Ráadásul a további megyékben, így a nagyszombatiban (Trnava), a besztercebányaiban (Banská Bystrica), és Kassa megyében sem az MKP részéről támogatott szlovák jelöltek győztek.

A párt elnöke, Bugár Béla szerint az ellenzéki erők jelöltjeinek győzelme várható volt. Egyrészt azért, mert "választások esetén az ellenzéknek mindig helyzeti előnye van," másrészt azért, mert "a jelenlegi kormány reformintézkedéseit az emberek kedvezőtlenül fogadják."

A második fordulóban az MKP választói az előzőnél is kisebb számban vettek részt. A döntően magyarok lakta Dunaszerdahelyen a részvétel alig haladta meg a 4 százalékot.