Judit
3 °C
7 °C

Nem állt össze a szlovák-magyar közös nyilatkozat

2006.09.05. 21:36
Nem született meg a nacionalizmust és a szélsőségeket elítélő közös szlovák-magyar nyilatkozat, mivel a két fél szövegtervezete nagyon távol állt egymástól. Szeptember 22-én Pozsonyban összehívják a kisebbségi vegyes bizottságot, s októberben várhatóan Robert Fico és Gyurcsány Ferenc személyesen tárgyal a kérdésről.
Az előzetes szándék ellenére sem jött létre a nacionalizmust és a szélsőséges megnyilvánulásokat elítélő közös nyilatkozat kedden Pozsonyban Göncz Kinga magyar és Ján Kubis szlovák külügyminiszter kétoldalú megbeszélésén. A felek abban állapodtak meg, hogy szeptember 22-én Pozsonyban összeül a kisebbségi kérdéseket felügyelő vegyes bizottság.

Másképpen fogalmazták meg ugyanazt

Az MTI pozsonyi tudósítója úgy tudja, hogy az előre beharangozott közös nyilatkozatot azért nem írták alá, mert a felek szövegtervezete nagyon távol állt egymástól. A kérdésre, vajon reményei szerint mikor csillapodhatnak le a két ország viszonyát megzavaró kedélyek, Göncz Kinga kijelentette: "Azt gondolom, ez máris elkezdődött és őszintén remélem, hogy egyre kedvezőbbre fordul a helyzet."

A külügyminiszter úgy fogalmazott: jó szívvel tudom mondani, mindkét országban nagyon komoly erők mozdultak meg annak érdekében, hogy ne a viszály, hanem a békés egymás mellett élés, egymás nemzeti méltóságának tiszteletben tartása, a legjobb érdekeink nyomán haladó békés fejlődés legyen az, ami meghatározza a két ország viszonyát.

A külügyminiszterek előzetesen többször is kinyilvánították szándékukat, hogy kedden Pozsonban közös nyilatkozatban ítélik el a nacionalizmus, az idegengyűlölet és a szélsőséges megnyilvánulások minden formáját. Bár a nyilatkozat mégsem született meg, a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Göncz Kinga és Ján Kubis is ebben a szellemben nyilatkozott.

Kölcsönös segítség

"Minden szélsőséget, a nemzetiségek ellen irányulót is egyértelműen elítéljük és keményen fellépünk ellene. Magyar partneremnek határozott ígéretet tettem, hogy a magyar fél jegyzékében feltett kérdéseire határozott válaszokat adunk és ezt viszont is elvárjuk " - mondta sajtótájékoztón Ján Kubis.

Hozzátette: ahogy Pozsony tájékoztatja majd Budapestet a szlovákiai atrocitások elkövetői ellen irányuló rendőrségi nyomozásról és a bíróság ítéletéről, a szlovák fél elvárja, hogy Budapest is hasonlóképpen számot adjon a magyarországi szlovák helységnévtáblákat fekete festékkel leszóró elkövetők felkutatásáról és megbüntetéséről.

Csúcstalálkozó októberben

Göncz Kinga és vendéglátója megállapodtak abban, hogy szeptember 22-én Pozsonyban a magyar-szlovák alapszerződésnek megfelelően összehívják a kisebbségi vegyes bizottságot. Mindkét fél bízik abban, hogy a bizottság hatékony megállapodásra jut és közös jó szándék jegyében áldásos módon járul hozzá az előállt helyzet rendezéséhez.

A találkozó határozott eredményeként értékelhető, hogy október első harmadában Magyarországon találkozik és szinte biztos, hogy kétoldalú megbeszélést is folytat majd a magyar és a szlovák miniszterelnök.

Robert Fico azért utazik Visegrádra, hogy részt vegyen a V4-ek országainak miniszterelnöki találkozóján és az eddigi szokásrendnek megfelelően kormányfői szinten vegye át a V4-ek soros elnöki tisztét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?