Móric
14 °C
15 °C

Nem állt össze a szlovák-magyar közös nyilatkozat

2006.09.05. 21:36
Nem született meg a nacionalizmust és a szélsőségeket elítélő közös szlovák-magyar nyilatkozat, mivel a két fél szövegtervezete nagyon távol állt egymástól. Szeptember 22-én Pozsonyban összehívják a kisebbségi vegyes bizottságot, s októberben várhatóan Robert Fico és Gyurcsány Ferenc személyesen tárgyal a kérdésről.
Az előzetes szándék ellenére sem jött létre a nacionalizmust és a szélsőséges megnyilvánulásokat elítélő közös nyilatkozat kedden Pozsonyban Göncz Kinga magyar és Ján Kubis szlovák külügyminiszter kétoldalú megbeszélésén. A felek abban állapodtak meg, hogy szeptember 22-én Pozsonyban összeül a kisebbségi kérdéseket felügyelő vegyes bizottság.

Másképpen fogalmazták meg ugyanazt

Az MTI pozsonyi tudósítója úgy tudja, hogy az előre beharangozott közös nyilatkozatot azért nem írták alá, mert a felek szövegtervezete nagyon távol állt egymástól. A kérdésre, vajon reményei szerint mikor csillapodhatnak le a két ország viszonyát megzavaró kedélyek, Göncz Kinga kijelentette: "Azt gondolom, ez máris elkezdődött és őszintén remélem, hogy egyre kedvezőbbre fordul a helyzet."

A külügyminiszter úgy fogalmazott: jó szívvel tudom mondani, mindkét országban nagyon komoly erők mozdultak meg annak érdekében, hogy ne a viszály, hanem a békés egymás mellett élés, egymás nemzeti méltóságának tiszteletben tartása, a legjobb érdekeink nyomán haladó békés fejlődés legyen az, ami meghatározza a két ország viszonyát.

A külügyminiszterek előzetesen többször is kinyilvánították szándékukat, hogy kedden Pozsonban közös nyilatkozatban ítélik el a nacionalizmus, az idegengyűlölet és a szélsőséges megnyilvánulások minden formáját. Bár a nyilatkozat mégsem született meg, a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Göncz Kinga és Ján Kubis is ebben a szellemben nyilatkozott.

Kölcsönös segítség

"Minden szélsőséget, a nemzetiségek ellen irányulót is egyértelműen elítéljük és keményen fellépünk ellene. Magyar partneremnek határozott ígéretet tettem, hogy a magyar fél jegyzékében feltett kérdéseire határozott válaszokat adunk és ezt viszont is elvárjuk " - mondta sajtótájékoztón Ján Kubis.

Hozzátette: ahogy Pozsony tájékoztatja majd Budapestet a szlovákiai atrocitások elkövetői ellen irányuló rendőrségi nyomozásról és a bíróság ítéletéről, a szlovák fél elvárja, hogy Budapest is hasonlóképpen számot adjon a magyarországi szlovák helységnévtáblákat fekete festékkel leszóró elkövetők felkutatásáról és megbüntetéséről.

Csúcstalálkozó októberben

Göncz Kinga és vendéglátója megállapodtak abban, hogy szeptember 22-én Pozsonyban a magyar-szlovák alapszerződésnek megfelelően összehívják a kisebbségi vegyes bizottságot. Mindkét fél bízik abban, hogy a bizottság hatékony megállapodásra jut és közös jó szándék jegyében áldásos módon járul hozzá az előállt helyzet rendezéséhez.

A találkozó határozott eredményeként értékelhető, hogy október első harmadában Magyarországon találkozik és szinte biztos, hogy kétoldalú megbeszélést is folytat majd a magyar és a szlovák miniszterelnök.

Robert Fico azért utazik Visegrádra, hogy részt vegyen a V4-ek országainak miniszterelnöki találkozóján és az eddigi szokásrendnek megfelelően kormányfői szinten vegye át a V4-ek soros elnöki tisztét.