Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Sokban szigorodik a szlovák KRESZ

2008.12.05. 17:51
Részben módosulnak a közlekedési szabályok februártól Szlovákiában. A szlovák parlamentben szerdán jóváhagyott új közlekedési törvényt a pozsonyi sajtó pénteken ismertette.

Az új szabályozás értelmében Szlovákiában egész évben kötelező lesz a tompított fény használata. Lakott területeken az eddigi óránkénti hatvan helyett csak ötven kilométeres sebességgel lehet majd haladni. Amennyiben autópálya vagy gyorsforgalmi út lakott településen vezet át, az adott szakaszon a jövőben óránként legfeljebb csak 90 kilométerrel lehet majd haladni.

Az autópályákon normális körülmények között - településen kívül - a legmagasabb megengedett óránkénti sebesség továbbra is 130 kilométer. A sztrádákon és a gyorsforgalmi utakon a minimális sebesség az eddigi 50 kilométerről óránkénti 80 kilométerre emelkedik. A 7,5 tonnánál nehezebb teherautók autópályán nem előzhetnek.

Télidőben a behavazott és síkos utakon az eddiginél szélesebb körben lesz kötelező a téli gumik használata. A teherautóknak és autóbuszoknak az időjárásra való tekintet nélkül téli gumit kell majd használniuk november 15-től március 31-ig. A többi kocsinak pedig akkor, ha az utat összefüggő hó- vagy jégtakaró borítja.

Tilos lesz vezetés közben telefonálni. A kerékpárosoknak a településeken kívül mindig védősisakot kell viselniük. A gyerekekre ez a rendelkezés a településeken belüli biciklizésnél is érvényes.

Növekednek a kiszabható büntetési tételek balesetek okozásáért és a szabálysértésekért. Míg eddig maximum két évre lehetett valakinek bevonni a jogosítványát, a jövőben ez öt évre emelkedik. Az alapbírság 60 euró lesz. A legmagasabb 1300 euró, ami több mint duplája a jelenlegi maximális pénzbüntetésnek. Az alkoholszonda elutasításáért 300-tól 1300 euróig terjedő pénzbüntetés is kiszabható, a jogosítványt pedig akár öt évre bevonhatják. Újdonság, hogy 2011-től ledolgozható lesz a 60 euró feletti bírság. Egy órányi munkáért három euró lesz levonható.

Az új szabályzat a gyalogosokkal szemben is szigorúbb. Amennyiben valaki a településeken kívül az útpadkán gyalog halad, kötelező lesz számára a fényvisszaverő mellény viselete.

Ha a balesetnél nem történik személyi sérülés és az anyagi kár nem haladja meg a 120 ezer szlovák koronát, azaz mintegy 4000 eurót, akkor nem kötelező rendőrt hívni.

"Az új intézkedések célja, hogy növeljék a közlekedés biztonságát, és felelősebb viselkedésre ösztönözzék a gépkocsivezetőket" - jelentette ki a parlamenti vitában Robert Kalinák belügyminiszter. A törvényt még Ivan Gasparovic államfőnek is alá kell írnia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!