Eleonóra
0 °C
12 °C

Mielőbbi Gyurcsány-Fico találkozót sürgetnek

2008.11.09. 18:10
Marek Madaric szlovák kulturális miniszter Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfők mielőbbi találkozóját sürgette egy vasárnapi televíziós vitában, ahol vitapartnere, Bugár Béla olyannyira egyetértett vele, hogy azt mondta: ebben a feszült helyzetben a két kormányfőnek hetente, vagy legalább kéthetente kellene találkoznia, mert a helyzet megnyugvása ezt kívánja.

Bugár, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke, a párt parlamenti képviselője azt is felvetette, hogy a magyar-szlovák feszültségeket mérsékelni hivatott folyamatba az Európai Unió e célra akár közvetítőt is delegálhatna, aki az elmérgesedő helyzetben igen jó szolgálatot tudna tenni.

A szlovák kereskedelmi csatorna, a Markíza TV "Testre szabva" című műsorában Bugár bírálta azokat a szélsőséges magyarországi erőket, amelyek hazafias buzgalom címén sokat ártanak a félmilliós szlovákiai magyar közösségnek, rontják az államközi kapcsolatokat. Kifejtése szerint a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg szombati királyhelmeci provokációja ugyanúgy káros, mint amilyen károsak lesznek a határátkelő - Jobbik szervezte - félpályás lezárásai. - A szlovákiai magyarok nem kérnek belőle - mondta. Bugár megítélése szerint a vegyesen lakott dél-szlovákiai területeken most már nem csak a magyarok, hanem az ott élő szlovákok is kezdenek félni: márpedig a politikusok elemi kötelessége, hogy ennek a helyzetnek véget vessenek.

Elmérgesedett

Bugár úgy látja: a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ügyében gerjedt vita a két házelnök, a magyar Szili Katalin és a szlovák Pavol Paska találkozójával szintén feloldható. Bugárt az MKP élén a tavaly tavaszi tisztújításkor Csáky Pál váltotta. Bugár akkor kijelentette: kitölti képviselői idejét, utána pedig örök időkre visszavonul a közéletből. S azt, hogy visszatérését mérlegelje, csak egyetlen nem kívánatos körülmény, a szlovák-magyar kapcsolatok elmérgesedése tehetné szükségszerűvé.

A két ország viszonya elmérgesedett, Csáky Pált, az MKP elnökét egyre több bírálat éri, és a napokban mind többször merült fel egy rendkívüli pártkongresszus gondolata, amelyen Csáky és Bugár idő előtt megméretnék magukat - emlékeztetnek elemzők. Annál is inkább, mert arról is beszélnek, hogy Csáky az Európai Parlamentben jobb szolgálatokat tehetne. Ilyen hangok az MKP-belül, de szlovák politikusok részéről is egyre gyakrabban hangzanak el. Azzal érvelnek, hogy Bugár kompromisszumkészségét hasznosítani kell.

Bugár a vasárnapi televíziós vitában tagadta, hogy ismét pártelnöki posztra pályázik. "Egyelőre nem olyan a helyzet, hogy óhatatlanul vissza kellene térnem" - fogalmazott Bugár Béla, aki helytelenítette, hogy Csáky az utóbbi napokban kitér a magyar-szlovák viszonyt érintő kérdések elől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!