Alfréd
-2 °C
2 °C

Heves vita a szlovák kormánykoalícióban

2004.04.06. 23:54
Kedden este két órán át hangos szócsata zajlott a szlovák koalíciós tanács kedd esti ülésén. Az államfőválasztás szombati, első fordulójának eredménye vitathatatlanul a jelenlegi kormány kudarca.
Kibékíthetetlen nézeteltérések látszanak kialakulni a szlovák kormánykoalícióban, amelynek pártjai között a koalíciós tanács kedd esti, félbeszakadt ülésén két órán át hangos szócsata zajlott. Az érintettek egyelőre nem nyilatkoznak.

A helyzet az államfőválasztás szombati, első fordulójának eredményei miatt éleződött ki, ugyanis a második fordulóba két olyan politikus - Vladimír Meciar és Ivan Gasparovic - jutott be, akik 1992 és 1998 között ugyanazon párt, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) vezető politikusaiként nemzetközi elszigeteltségbe taszították Szlovákiát.

Ez a fejlemény vitathatatlanul a jelenlegi kormány kudarca, amit Mikulás Dzurinda kormányfő pártjának három koalíciós partnere egyebek között azzal magyaráz, hogy a négy kormánypárt nem közös jelöltet indított, hanem a Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) Eduard Kukan külügyminisztert saját jelöltjeként nevezte be a köztársasági elnöki posztért indulók mezőnyébe.

A vasárnap hajnalra már körvonalazódott választási kudarc ismeretében Dzurinda olyan nyilatkozatot tett, amelyet csak lemondási szándékának előrevetítéseként lehetett értelmezni. Pártja keddi választmány ülése után Dzurinda azonban már említést sem tett sem kormányfői, sem pártelnöki posztjának elhagyásáról. A partnerpártokat ez igen csak meglepte, és ennek megfelelően - nem titkolt ingerültséggel - kommentálták, hogy az SDKÚ elhárítja magától a felelősséget, következésképpen nem lesz vezéráldozat.

A koalíciós tanács kedd esti üléséről kiszivárgott értesülések és a tárgyalóteremből szó szerint "kihallatszó hangok" igen viharos tanácskozást sejtetnek, de mivel a felek megállapodása szerint a sajtót egyedül Mikulás Dzurinda tájékoztatta, az újságírók csak arról értesülhettek, hogy a tanácskozás közös akarattal félbeszakadt. - A folytatásra csak az államfőválasztás április 17-i második fordulója után kerül sor - közölte Dzurinda és kellemes ünnepeket kívánt az újságíróknak.