Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Engedély nélküli lehallgatás Szlovákiában

2003.05.02. 23:29
A szlovák titkosszolgálat (SIS) állítólag engedély nélkül hallgatta le az egyik szlovák kormánypárt elnökének, a parlament alelnökének telefonját, jelentette pénteken este a szlovákiai Markíza kereskedelmi televízió.
Néhány hónapja bizalmi válságot okozott Mikulás Dzurinda kormányában, hogy kiderült: valaki lehallgatja a kormányhoz tartozó Új Polgári Szövetség (ANO) elnöke, Pavol Rusko telefonját. Akkor a belügyminisztérium és a titkosszolgálat igyekezett egymásra hárítani az ügyben a felelősséget, a lehallgató kilétének kiderítését aztán végül a katonai ügyészségre bízták.

Januárban a titkosszolgálatot felügyelő parlamenti bizottság arra a megállapításra jutott, hogy Ruskót nem a titkosszolgálat hallgatta le. Késobb Vladimír Mitro, a titkosszolgálat igazgatója lemondott, helyébe Ladislav Pittner került, aki korábban kétszer állt a belügyi tárca élén.

A szlovák kereskedelmi televízió - melynek Rusko korábban a többségi tulajdonosa volt - csütörtökön este egy nem megnevezett, ám az ügyészséghez közelálló forrásra hivatkozva közölte: Ruskót a titkosszolgálat hallgatta le, méghozzá engedély nélkül.

A Markíza Dobroslav Trnka katonai ügyészt is megszólaltatta, aki megerősítette, hogy tudják ki volt a lehallgató, annak megnevezésétől azonban tartózkodott. A televízió úgy értesült, hogy a gyanúsítottak köre öt titkosszolgálati emberre szűkült le és ezek közül szűrik ki a tettest, aki ellen majd az ügyészség vádat emel.