Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Aláírásgyűjtés Szlovákiában a magyar autonómia ellen

2004.08.05. 14:49
Aláírásgyűjtésbe kezd a parlamentből kiszorult a magyarellenes kirohanásairól ismert Szlovák Nemzeti Párt, amely a magyar autonómia létrehozását akarja megakadályozni. Elemzők kudarcra ítélik az akciót.
A szenvedélyes magyarellenességéről ismert Szlovák Nemzeti Párt (SNS) népszavazás kieszközlése céljával országos aláírásgyűjtésbe kezd, mert így akarja elejét venni a magyar autonómia létrehozásának, jóllehet a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) programjában ilyen törekvés nem szerepel. Elemzők szerint a parlamentből kiszorult párt semmitől sem retten vissza annak érdekében, hogy parlamenti és kormányzati pozíció eléréséhez elegendő támogatót szerezzen, és ezt a hagyományosan magyarellenes hangulatkeltés eszközeivel igyekszik előkészíteni.

Az SNS azt állítja, hogy az MKP "Magyarország hivatalos politikai reprezentációjával együttműködve" nyíltan törekszik a dél-szlovákiai autonómia létrehozására, hogy ily módon teremtse meg az érintett területek elcsatolásának feltételeit. A Nagy-Magyarország létrehozását célzó akció startjára Szlovákia és más országok uniós csatlakozása adott alkalmat, jelentette ki csütörtökön újságírók előtt a harcias hazafiasságáról ismert Anna Malíková, az SNS egyik vezetője, aki szerint az MKP nyíltan törekszik az autonómia megteremtésére.

"Megengedhetetlen, hogy Szlovákia polgárai ne nyilváníthassanak vélemény abban a kérdésben, vajon óhajtják-e a dél-szlovákiai autonómiát, és akarják-e, hogy az MKP jelen legyen Szlovákia politikai színterén?" - fogalmazott a Szlovákia kormányzásában részt vevő MKP feloszlatására is törekvő Malíková, aki szerint a jelenlegi kormány szlovák pártjai alkalmatlanok a szlovák nemzetállami érdekek megvédésére.

Az aláírásgyűjtés érdekében az alig ismert Nemzeti Erők Konföderációját is megszólító SNS szentül bízik benne, hogy a szeptember első napjaira időzített akciónak lesz foganatja, jóllehet az országban a referendumok az alacsony részvétel miatt már tucatnyi esetben érvénytelenek voltak. Elemzők eleve kudarcra ítéltnek jósolják az SNS akcióját, amit azzal magyaráznak, hogy a nacionalista párt a nyári uborkaszezon politikai csendjében is "jól hangzó magyarellenességgel" próbálja elhitetni a szlovákokkal, hogy az ország függetlenségére törő félmilliós magyarság elnyomása alatt élnek.

Egy másik, szinte ismeretlen szervezet, a Szlovák Megújulási Mozgalom (SHO) csütörtökön délután Nyitrán kezd hasonló aláírásgyűjtési akciót, hogy az ország legfőbb ügyészét így próbálja meg rábírni az MKP betiltására. A törekvés az MKP vezetői szerint szánalmas, nevetséges, és nincs jogalapja, ezért foganatja sem lehet.