Valér
-2 °C
0 °C

Szlovák kormányalakítási esélyek

2002.09.21. 17:22
Jóllehet a prognózisoknak és a választás első becsült eredményeinek megfelelően Vladimír Meciar mozgalma éri el a szlovákiai választások legjobb eredményét, Meciarnak gyakorlatilag nincs esélye arra, hogy kormányt alakítson.
A pénteken és szombaton lezajlott szlovákiai parlamenti választások első becsült eredményei azt a várakozást erősítik, miszerint a jobbközép pártok elegendő mandátumot szereznek ahhoz, hogy ismét kormányt alakítsanak. Az államfő jelezte: az kap megbízást a kormány megalakítására, aki szavatolni tudja, hogy bírja a 150 tagú új törvényhozás legalább 76 képviselőjének támogatását.

Úgy tűnik, a számításba eső majdani kormánypártok ennél erősebb, 80 vagy akár száznál több mandátumot is jelentő többséget is maguk mögött tudhatnak majd. Az alku nem lesz könnyű, de bízvást sietteti majd a megállapodást a csehországi tanulság, ahol az egyetlen szavazatnyi erőkülönbség a napokban súlyos kormányválságot okozott.

Taktikai kilépők

Meciar esélyeit csökkenti, hogy kimaradni látszik a parlamentből a tőle közelmúltban elszakadt Ivan Gasparovic új pártja. E politikai szervezet létrejöttét beárnyékolta az a gyanú, miszerint Gasparovic megrendelésre, közös titkos stratégia nyomán szakadt ki a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS - LS) soraiból, hogy a választások után ismét szövetkezzenek.

Hasonló gyanú merült fel az ambíciózus Robert Fico kapcsán, aki két éve kiszakadt - az akkor kormányzati pozíciót élvező, ám folyton Meciar felé kacsingató, immár a következő parlamentből is kimaradó - Demokratikus Baloldal Pártjából (SDL), majd SMER (Irány) néven pártot alapított, amely most a második, vagy a harmadik helyen végez. A SMER jó eredménye várhatóan igencsak megnehezíti majd a kormányalakítás folyamatát, hiszen Fico mindenképpen miniszterelnök szeretne lenni, és nem akar kormányozni a magyarokkal.

Meciar a két nacionalista Szlovák Nemzeti Pártra (SNS) és a Valódi Szlovák Nemzeti Pártra (PSNS) sem számíthat, mert azok az elkövetkező négy évben már csak a parlamenten kívüli pozícióból szervezhetik magyarellenes kirohanásaikat.

A NATO-n és EU-n kívül?

S mert a politikában minden megtörténhet, Meciar egyéb "lappangó szövetségesekre" is számíthat. Ennek veszélye azonban nem komoly, mert Szlovákiában mindenki tudja: Meciar a NATO és az EU számára nem szalonképes, márpedig ha a novemberben esedékes prágai NATO-csúcson Szlovákiát nem veszik fel a szövetségbe, akkor az ország előtt legalább egy évtizedre az Európai Unió kapuja is bezárul.

A szombati urnazárást követően másodjára közzétett becsült eredmények - némi sorrendi különbséggel - azt erősítik, hogy az új szlovák parlamentnek hét pártja lesz. Hogy milyen kormány alakulhat, annak egyelőre számos lehetséges variánsa van, köztük olyanok is, amelyek közül a tíz százaléknál szavatoltan jobb végeredményre számító Magyar Koalíció Pártja (MKP) kimaradhat, de ez inkább csak elméletileg és egyes szlovák pártok ábrándjai szerint lehetséges.

A magyar párt vezetői nem tagadják: szlovák partnereik némelyike igyekszik kiszorítani az MKP-t, amely azonban jogot formál a kormánykoalíciós pozíciókra, de nem mindegy, hogy milyen partnerekkel kellene kormányoznia.

Matematikailag a legvalószínűbb, hogy a kormány négy, esetleg öt pártból áll majd, ám a variánsok száma kitesz egy tucatnyit és úgy tűnik, az MKP nélkül nehéz lesz kormányt alakítani. Márpedig az idő a prágai NATO-csúcs miatt igen csak sürget, ezért a koalíciós tárgyalások korántsem húzódhatnak el úgy, ahogy az négy évvel ezelőtt történt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!