Viola
-6 °C
0 °C

Mi a baj a szlovák kormánnyal?

2006.08.04. 16:15
Ami magyar politikusnak még nem sikerült idén, azt Ján Slota szlovák nacionalista pártvezér elérte: egy platformra hozta a Fideszt és az SZDSZ-t, és közös lobbizásra késztette a két magyar pártot. Az idegengyűlölő szlovák népvezér egymás után intézi a kirohanásokat Magyarország és a szlovákiai magyarok ellen. Mindezek után érdemes áttekinteni, miért hordoz veszélyeket már önmagában is az új szlovák koalíció.

Kik a szlovák kormánykoalíció tagjai?

A választásokat a Smer nevű baloldali populista párt nyerte Robert Fico vezetésével, de egyedül nem tudott kormányt alakítani. Ehhez Vladimir Meciar volt kormányfő nacionalista Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmát (LS-HZDS) és Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját, az idegengyűlölő, szélsőséges SNS-t kellett bevennie a koalícióba.


Roberto Fico a győztes Smer vezére

Hogyan kerültek kormányra Ficóék?

A megbukott Mikulás Dzurinda kormánya túl gyorsan próbálta modernizálni az országot. A mostani, magyarországi tervekhez hasonló egészségügyi reformot vezettek be, csökkentették az adókat, de keveset foglalkoztak szociális ügyekkel. A populista Smer, az új szlovák kormányt irányító fő politikai erő azzal nyerte meg a mostani választásokat, hogy a gazdasági és a szociális problémákat lovagolta meg. Ficóék éppen azon dolgoznak, hogy Dzurinda reformjait eltöröljék, módosítsák. Robert Fico kormánya pénteken hajnalban úgy döntött, hogy szeptember elsejei hatállyal megszünteti a húsz koronás vizitdíjat és a kórházi ágy egynapi használatáért fizetendő ötven koronás ágydíjat.

Mi a baj az új szlovák kormánnyal?

A legnagyobb probléma, hogy szalonképtelen, vállalhatatlan nézeteket vallók kerültek be a kormányba. Ausztria gyakorlatilag elszigetelődött az EU-ban, amikor a szélsőségesen nacionalista Jörg Haider pártja bekerült a bécsi kormányba. Valószínűleg hasonló problémákkal kell majd megküzdenie az új szlovák kormánynak is, még akkor is, ha a legélesebb hangú, legszalonképtelenebb és legvállalhatatlanabb nacionalisták, vagyis Meciar ex-kormányfő és a magyargyűlölő Ján Slota nem is vesznek részt a napi ügyek intézésében. A magyarok szempontjából aggodalomra adhat okot, hogy az új kormány programja a szlovák nyelv védelmét hangsúlyozza, hogy Ján Slota feljelentése alapján rendőrségi eljárás indult Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártja ügyvezetű alelnöke ellen. (Durayt azért jelentették fel, mert azt mondta: a Szlovák Nemzeti Párt minden megnyilvánulása alapján fasiszta párt, melynek vezetűje, Ján Slota nemzetiségi gyűlöletet hirdet.), és hogy a szlovák nacionalisták hatalomra kerülése várhatóan általánosságban növeli a magyarellenességet északi szomszédunknál, és nálunk is inkább a szélsűségeseket erűsíti.

Mekkora a befolyásuk a szélsűségeseknek a kormányban?

Bár a szlovák kormány, illetve Kubis külügyminiszter nyíltan vagy burkoltan úgy fogalmaz, hogy Ján Slota nyilatkozatai nem a kabinet álláspontját tükrözik, ennek ellenére Meciar és Slota erűsen befolyásolhatja a kabinet működését. Fico miniszterelnöknek ugyanis nincs többsége a parlamentben, és ezért kénytelen volt felállítani egy Koalíciós Egyeztető Tanácsot, amely viszont éppen belűle, Meciarból és Slotából áll. Hasonló Magyarországon is működött korábban, Horn Gyula és Pető Iván gyilkolta benne egymást rendszeresen, amíg meg nem bukott a rendszerváltás utáni elsű balliberális koalíció.

Milyen magyarellenes kirohanásai voltak Slotának?

Egy friss nyilatkozata szerint "brutális magyarosítás folyik" Dél-Szlovákiában. A Die Presse, a bécsi lap idézi tőle azt is: "azokkal a szlovákiai magyarokkal szemben, akik nem hűek hazájukhoz és ehelyett a Magyar Köztársaságot tekintik hazájuknak, nagyon nagy fenntartásaim vannak". Egy másik alkalommal cseh lapnak jelentette ki: sajnálja, amiért a németekhez hasonlóan nem űzték el Szlovákiából a magyarokat is. Slota egy osztrák parlamenti képviselű szerint úgy is nyilatkozott: "A tankjainkba ugrunk és széttapossuk Budapestet... Egyetlen négyzetcentimétert sem engedünk át a rohadék magyaroknak."

Milyen reakciókat váltott ki?

Össznemzeti összefogás van kibontakozóban Magyarországon, ami szinte példátlan a tavaszi választások óta. Ennek egyik jele, hogy az SZDSZ a Fidesz teljes támogatásával lobbizik az EU-ban a szlovák kormány elitéléséért. Európa egyelűre inkább figyel, illetve figyelmeztet, az azonban intő jel volt, hogy felfüggesztették a Smer tagságát az európai szociáldemokrata pártban.


Jan Slota nacionalista pártvezér

Milyen magyarellenes intézkedéseket tesz vagy tehet a szlovák kormány?

A Duray-ügy rámutat, hogy rendűrségi eljárás várhat egyes nemzetiségi politikusokra. A szlovák kormány programja nagyon visszafogottan fogalmaz a legtöbb kérdésben, a kisebbségekrűl csak annyi tudható, hogy ilyen ügyekben illetékes hivatalt akarnak létrehozni, de hogy ez a minoritások vagy a többségi szlovákság érdekében működik majd, azt nem lehet tudni. Programja alapján a Fico-kabinet véget akar vetni a nemzetiségi gyűlölködésnek. Ugyanakkor a program nem részletezi, konkrétan hogyan akarja majd szavatolni a kisebbségi kultúrák állami finanszírozását. Megfigyelűk szerint a szlovák nyelv védelmében várhatóan az oktatásban és a közigazgatásban történhetnek a nemzeti kisebbségekre nézve hátrányos intézkedések. Ezt bizonyítja az MTI szerint az, hogy az 57 oldalas kormányporgram mindössze kilenc sort szentel a nemzeti kisebbségeknek, de ebben a kilenc sorban már az is benne foglaltatik, hogy a hazafias szervezet, "a Matica Slovenská segítségével" támogatni akarják a nemzetiségileg vegyesen lakott területeken élű szlovákok államnyelvének védelmét és kultúrájának fejlesztését célzó törekvéseket.

Mi jöhet még?

Akadályokat gördíthetnek a nemzetiségi oktatás elé Szlovákiában. A kisebbségi és az emberi jogok is sérülhetnek, elsűsorban a kisebbségek kollektív jogai csorbulhatnak. A szlovák és a magyar diplomácia viszonya is megromolhat. A visegrádi együttműködés teljesen megbénulhat. Az EU-n belül két tagállam között a Slotáéhoz hasonló hangnem pedig szinte példátlan, talán csak Berlusconi bukott olasz kormányfű követett el hasonlót, amikor gyakorlatilag lenácizott egy német baloldali eurohonatyát, Martin Schulzot. Ez az a Martin Schulz, aki egyébként pár hete arra kérte Ficót, hogy ne kössön koalíciót Slotáékkal, mert az SNS szélsűjobboldali, rasszista párt.


Vladimir Meciar volt kormányfű

Milyen volt a viszony a korábbi szlovák kormányokkal?

A magyar-szlovák viszony sosem volt túl jó. A kezdetek óta a máig rendezetlen bűs-nagymarosi vita bénítja a kapcsolatokat. A szlovák önállóság kikiáltásakor és valamivel utána Meciar nacionalizmusa, a magyarlakta területeken az anyanyelvi oktatás megnehezítése, iskolaigazgatók leváltása okozott problémát. Késűbb, a Dzurinda-kormány idején egy ideig jobbnak látszottak a kapcsolatok, ám az Orbán Viktor által sűrűn emlegetett Benes-dekrétumok ügye, a magyarok kitelepítésének felhozása Prágán kívül Pozsonnyal is kiélezte a viszonyt. Orbánék a magyarigazolványok kiadásakor is szembekerültek a környezű államokkal. Az MSZP-s kormányok késűbb a közös modernizációs törekvések és a visegrádi együttműködés miatt közeledtek Dzurindáékhoz. Bár még Dzurindáék idején indult például eljárás tiltott idegenvezetés miatt magyar turisták ellen Pozsonyban.

Mit lehetne tenni a magyarellenességgel szemben?

Nemzeti összefogásra, pártok feletti együttműködésre lenne szükség, nemzetközi fórumok bekapcsolásával. Erre jó példa a fideszes Németh Zsolt levele, amelyben Eörsi Mátyás mellé állt, amikor a szabad demokrata külügyi bizottsági vezetű Duray Miklós védelmében lépett fel. A Fidesz közös európai uniós fellépést ígért a balliberális magyar kormánnyal együtt a szlovákiai magyarok érdekében.