Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szlovák ellenhatározat a kedvezménytörvényre

2002.02.05. 14:10
A szlovákiai belügyekbe való beavatkozásnak tekinti a szlovák kormány a kedvezménytörvényt - döntött a kabinet mai rendkívüli ülésén. A törvény elleni határozatról este szavaz a szlovák törvényhozás.
A szlovák kormány kedden délelőtt tartott rendkívüli ülésén elfogadta azt a kezdeményezést, hogy a parlament határozatban adjon hangot a magyar kedvezménytörvénnyel kapcsolatos szlovák ellenvetéseknek, és mondja ki, hogy "Magyarország a jogszabállyal beavatkozik Szlovákia területi és személyi joghatóságába".

A határozat-tervezetet a parlament külügyi bizottsága már korábban a törvényhozás plénuma elé terjesztette, de a tervezet plenáris vitáját - tekintettel az időközben folyt magyar-szlovák egyeztetésre - egy héttel elhalasztották.

Eközben Pozsony a kétoldalú tárgyalásokon már egyeztetett magyar-szlovák nyilatkozat csaknem véglegesített tervezete helyett egy teljesen újnak mondható, saját nyilatkozat-tervezetet juttatott el Budapestre, amelyre a magyar fél hétfőn adott választ. Ennek tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

Sürgős

A magyar válasz ismeretében kedden délelőtt Pozsonyban rendkívüli kormányülést tartottak, és azon olyan döntés született, hogy "nem jelentős módosításokkal" a parlament még aznap vitassa meg és fogadja el a kedvezménytörvény elleni határozat tervezetét.

A magyar koalíció tiltakozott

A Magyar Koalíció Pártjának három kormánytagja ebbe nem volt hajlandó belemenni, és a várhatóan az esti órákban sorra kerülő parlamenti vitában a magyar párt frakciója sem szavazza majd meg a határozatot.

A szlovák törvényhozás egyebek között annak kimondására készül, hogy Magyarország a kedvezménytörvény révén, annak "területenkívüliségre irányuló törekvéseivel és az egyoldalúság elvének szorgalmazásával a szomszédos államokban élő, magukat magyar nemzetiségűnek valló polgárokat kedvezményező szándékával beavatkozik a Szlovák Köztársaság kizárólagos területi és személyi joghatóságába, és ezzel egy szuverén állam illetékességébe való beavatkozás precedensét igyekszik megteremteni."