Szlovák ellenhatározat a kedvezménytörvényre

2002.02.05. 14:10
A szlovákiai belügyekbe való beavatkozásnak tekinti a szlovák kormány a kedvezménytörvényt - döntött a kabinet mai rendkívüli ülésén. A törvény elleni határozatról este szavaz a szlovák törvényhozás.
A szlovák kormány kedden délelőtt tartott rendkívüli ülésén elfogadta azt a kezdeményezést, hogy a parlament határozatban adjon hangot a magyar kedvezménytörvénnyel kapcsolatos szlovák ellenvetéseknek, és mondja ki, hogy "Magyarország a jogszabállyal beavatkozik Szlovákia területi és személyi joghatóságába".

A határozat-tervezetet a parlament külügyi bizottsága már korábban a törvényhozás plénuma elé terjesztette, de a tervezet plenáris vitáját - tekintettel az időközben folyt magyar-szlovák egyeztetésre - egy héttel elhalasztották.

Eközben Pozsony a kétoldalú tárgyalásokon már egyeztetett magyar-szlovák nyilatkozat csaknem véglegesített tervezete helyett egy teljesen újnak mondható, saját nyilatkozat-tervezetet juttatott el Budapestre, amelyre a magyar fél hétfőn adott választ. Ennek tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

Sürgős

A magyar válasz ismeretében kedden délelőtt Pozsonyban rendkívüli kormányülést tartottak, és azon olyan döntés született, hogy "nem jelentős módosításokkal" a parlament még aznap vitassa meg és fogadja el a kedvezménytörvény elleni határozat tervezetét.

A magyar koalíció tiltakozott

A Magyar Koalíció Pártjának három kormánytagja ebbe nem volt hajlandó belemenni, és a várhatóan az esti órákban sorra kerülő parlamenti vitában a magyar párt frakciója sem szavazza majd meg a határozatot.

A szlovák törvényhozás egyebek között annak kimondására készül, hogy Magyarország a kedvezménytörvény révén, annak "területenkívüliségre irányuló törekvéseivel és az egyoldalúság elvének szorgalmazásával a szomszédos államokban élő, magukat magyar nemzetiségűnek valló polgárokat kedvezményező szándékával beavatkozik a Szlovák Köztársaság kizárólagos területi és személyi joghatóságába, és ezzel egy szuverén állam illetékességébe való beavatkozás precedensét igyekszik megteremteni."  • Hírek
  • Hírek