Aliz
6 °C
14 °C

A külügy visszaszólt

2002.02.07. 16:47
A magyar álláspont szerint két út áll Szlovákia előtt: Európa, vagy a nacionalista káosz - közölte Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára azzal kapcsolatban, hogy a szlovák parlament elutasította a magyar státusztörvényt. Németh szerint az elutasított státustörvény összhangban van az európai normákkal, így Szlovákia nem Magyarországgal, hanem Európával áll vitában.
A Külügyminisztérium államtitkára a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa által elfogadott nyilatkozattal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót csütörtök délután. A szlovák parlamenti nyilatkozat lényege, hogy Szlovákia a magyar státustörvény miatt joghatóságába történő beavatkozással vádolja Magyarországot.

Szlovákia magával is vitázik

Németh Zsolt
Németh közölte, európai fórumok megvizsgálták a magyar és a szlovák törvényt is, melyek előremutató trendnek minősítették a határon túli nemzetrészekre irányuló jogszabályalkotást. A magyar kormánynak semmi kétsége nincs afelől, hogy a státusztörvény összhangban van az európai normákkal. Szlovákia nem Magyarországgal vitatkozik, mikor ezzel a váddal él, hanem Európával, a Velencei Bizottsággal, és saját magával is, mert Szlovákiának is van státustörvénye.

Válaszút

- Mindezekből, és a parlamenti vita jellegéből látható, a szlovák belpolitika egy nagyon komoly válaszút előtt áll. Az egyik az euró-atlanti integráció útja, a demokrácia kiteljesítése, együttműködés a szomszédos országokkal. A másik az a nacionalista káosz és elszigetelődés, mely nem ismeretlen a 90-es évek Szlovákiájában.

Nacionalista felszólalások

A Külügyminisztérium csütörtöki közleményében szerepel: a magyar fél megütközéssel tapasztalta, hogy a törvényhozási vitában nacionalista felszólalások is elhangzottak, melyek méltatlanok a magyar-szlovák kapcsolatok eddigi eredményihez.

Az államtitkár ezt azzal egészítette ki, hogy Magyarország nem zsarolható a nacionalista indulatok felkorbácsolásával, magyarellenes kirohanásokkal. (A szlovák parlamenti vita során elhangzott, hogy Orbán Viktor a Nagy-Magyarország eszméjét dédelgeti, illetve a kedvezménytörvény a trianoni döntést igyekszik megkérdőjelezni.)

Hozzátette: a tűzzel játszik az a politikai erő, mely teret enged ilyen jellegű indulatoknak.

Javaslat: további egyeztetés

A magyar kormány azt javasolja Szlovákiának, hogy ebben a kérdésben térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. Hozzátette, a magyar fél kész a további egyeztetésére, és a közös nyilatkozat véglegesítésére.

Támadták az MSZP-t

Az államtitkár példátlannak nevezte, hogy a legnagyobb magyar ellenzéki párt a parlamenti vitát megelőző nap "titkos tárgyalásokat folytat" a szlovák parlament külügyi bizottságának elnökével, Peter Weiss-szel. Emiatt az MSZP elszámolással tartozik a magyar társadalomnak a tárgyalások okait illetően. Németh hangsúlyozta: a minisztérium semmilyen tájékoztatást nem kapott ezen tárgyalások eredményeiről. - Az elemzések igazolják, hogy ugyanaz a személy terjesztette elő a határozati javaslatot a szlovák parlamentben, aki az MSZP tárgyalópartnere volt - mondta az államtitkár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?