Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Bíráló szlovák lapvélemény
a kedvezménytörvényről

2002.02.08. 08:53
Bár a magyar kedvezménytörvény elleni határozatot a szlovák parlament nagy többséggel fogadta el, egy pozsonyi liberális napilap élesen bírálta a szlovák országgyűlést és a kormánykoalíciót. A cikkíró szerint haszontalan és zavaros a nyilatkozat, mely több ponton is önellentmondásos.
Tovább rontotta a hitelét a szlovák kormánykoalíció és parlament, amely három napig szapulta a magyar kedvezménytörvényt, hogy világra hozzon egy "haszontalan és zavaros nyilatkozatot" - vélekedik a szlovák parlament csütörtökön megszavazott dokumentumáról a SME című szlovák liberális napilap.

Egyszerre fekete és fehér

Vajon mire való volt ez a parlamenti színjáték, ha a miniszterelnök, Mikulás Dzurinda egyetlen mondatban, egyszerre jelentette ki: kormánya nem engedi meg, hogy a magyar kedvezménytörvény elfogadhatatlan rendelkezéseinek szlovákiai hatálya legyen, ugyanakkor azt is mondta, hogy "minden ítélőképes ember tudja, hogy a vitás rendelkezések közül Szlovákiában egyiket sem alkalmazzák és világos, hogy nem is fogják" - mutat rá a szlovák álláspont ellentmondásainak egyikére a lap.

Csak Szlovákia vitatja a törvény hatályát

A kommentárt jegyző Juraj Hrabko szerint Dzurinda ezzel a kijelentésével a magyar fél véleményét erősítette meg, miszerint Magyarország határain kívül a kedvezménytörvénynek nincs hatálya. A lap idézi a magyar külügyminisztériumi államtitkár szavait, aki emlékeztetett rá: Magyarország hat szomszédja közöl öt tényként veszi tudomásul, hogy a törvénynek nincs területen kívüli hatálya, de ezt egyetlen ország, Szlovákia mégis vitatja.

Soknemzetiségű vezetés

A kommentár szerzője úgy látja: biztos, hogy Szlovákia lakosságának egy részét igencsak megörvendeztette a kedvezménytörvény elleni vitában elhangzott kijelentések egyike, miszerint "ugyan már milyen érdekvédelem várható el egy olyan állam vezetőitől, melynek elnöke, Rudolf Schuster német, parlamenti házelnöke, Jozef Migas ruszin, a miniszterelnöke, Mikulás Dzurinda cigány és Eduard Kukan külügyminiszter felesége nem beszéli az ország nyelvét, amelynek területén él?"

Ezt kijelentést a Vladimír Meciar vezette ellenzéki erő, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS) parlamenti képviselője, Roman Hofbauer tette. Végső soron azonban nem Hofbauert, hanem a kormánykoalíció négy pártját terheli érte felősség - írja Hrabko.

Oktalan ellenlépés

Előtte kifejtette: a parlament nem tartozik a kormánynak felelősséggel, a kormány pedig nem kötelezheti a parlamentet, hiszen amíg a törvényhozás a nép választott képviselőiből áll, addig a kormányt csupán a parlament akarata nyomán létrejött hivatalnokok csoportja alkotja, ezért a Dzurinda-kormánynak nem volt oka arról tárgyalni, hogy a magyar jogszabály ellenében mi a teendője a szlovák törvényhozásnak.