Olivér
5 °C
8 °C

Bíráló szlovák lapvélemény
a kedvezménytörvényről

2002.02.08. 08:53
Bár a magyar kedvezménytörvény elleni határozatot a szlovák parlament nagy többséggel fogadta el, egy pozsonyi liberális napilap élesen bírálta a szlovák országgyűlést és a kormánykoalíciót. A cikkíró szerint haszontalan és zavaros a nyilatkozat, mely több ponton is önellentmondásos.
Tovább rontotta a hitelét a szlovák kormánykoalíció és parlament, amely három napig szapulta a magyar kedvezménytörvényt, hogy világra hozzon egy "haszontalan és zavaros nyilatkozatot" - vélekedik a szlovák parlament csütörtökön megszavazott dokumentumáról a SME című szlovák liberális napilap.

Egyszerre fekete és fehér

Vajon mire való volt ez a parlamenti színjáték, ha a miniszterelnök, Mikulás Dzurinda egyetlen mondatban, egyszerre jelentette ki: kormánya nem engedi meg, hogy a magyar kedvezménytörvény elfogadhatatlan rendelkezéseinek szlovákiai hatálya legyen, ugyanakkor azt is mondta, hogy "minden ítélőképes ember tudja, hogy a vitás rendelkezések közül Szlovákiában egyiket sem alkalmazzák és világos, hogy nem is fogják" - mutat rá a szlovák álláspont ellentmondásainak egyikére a lap.

Csak Szlovákia vitatja a törvény hatályát

A kommentárt jegyző Juraj Hrabko szerint Dzurinda ezzel a kijelentésével a magyar fél véleményét erősítette meg, miszerint Magyarország határain kívül a kedvezménytörvénynek nincs hatálya. A lap idézi a magyar külügyminisztériumi államtitkár szavait, aki emlékeztetett rá: Magyarország hat szomszédja közöl öt tényként veszi tudomásul, hogy a törvénynek nincs területen kívüli hatálya, de ezt egyetlen ország, Szlovákia mégis vitatja.

Soknemzetiségű vezetés

A kommentár szerzője úgy látja: biztos, hogy Szlovákia lakosságának egy részét igencsak megörvendeztette a kedvezménytörvény elleni vitában elhangzott kijelentések egyike, miszerint "ugyan már milyen érdekvédelem várható el egy olyan állam vezetőitől, melynek elnöke, Rudolf Schuster német, parlamenti házelnöke, Jozef Migas ruszin, a miniszterelnöke, Mikulás Dzurinda cigány és Eduard Kukan külügyminiszter felesége nem beszéli az ország nyelvét, amelynek területén él?"

Ezt kijelentést a Vladimír Meciar vezette ellenzéki erő, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS) parlamenti képviselője, Roman Hofbauer tette. Végső soron azonban nem Hofbauert, hanem a kormánykoalíció négy pártját terheli érte felősség - írja Hrabko.

Oktalan ellenlépés

Előtte kifejtette: a parlament nem tartozik a kormánynak felelősséggel, a kormány pedig nem kötelezheti a parlamentet, hiszen amíg a törvényhozás a nép választott képviselőiből áll, addig a kormányt csupán a parlament akarata nyomán létrejött hivatalnokok csoportja alkotja, ezért a Dzurinda-kormánynak nem volt oka arról tárgyalni, hogy a magyar jogszabály ellenében mi a teendője a szlovák törvényhozásnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?