Valér
2 °C
8 °C

Fokozódott a bizonytalanság a szlovák választások után

2006.06.18. 23:19
Nehéz kormányalakítási tárgyalások várhatók Szlovákiában. A nyertes balközép párton kívül csak jobboldali erők jutottak a parlamentbe.
A szlovákiai választások eredményeinek ismeretében sem körvonalazódik egyelőre, hogy milyen kormánya lesz az országnak a következő négy évben. Ez élesebben csak a pártok közti egyezkedés nyomán kristályosodhat ki, és sok múlik azon, hogy Ivan Gasparovic államfő kit bíz meg kormányalakítással.

A Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a mandátumok egyharmadát szerezte meg, de a kialakult erőviszonyokban rejtőző kombinációk skálája így is példátlanul szélesnek mutatkozik.

Meglepetések előtt

Két alapvető irány nyomán indulhatnak el a fejlemények. Ha Robert Fico baloldali pártja továbbra is mereven elhatárolódik a jobbközép erők programjától, akkor olyan partnerekre fanyalodik, mint magyarellenes kirohanásai, szélsőséges törekvései miatt Európában szalonképtelen Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Elemzők szerint a Szocialista Internacionálé soraihoz tartozó Smer vezetője tisztában van azzal, hogy mennyit hozna a konyhájára (és vinne el onnan) egy olyan párt, mint az SNS, amely hosszú böjt után ugyan visszaküzdötte magát a parlamentbe, de semmit sem változott: a törvényhozásban várhatóan ezek után is destabilizáló erőként lesz jelen.

Mivel az államfő nem feltétlenül a legjobb eredményt elért pártot, hanem a legstabilabb kormányzásra alkalmasnak ígérkező koalíciós partnerek egyikét bízhatja meg kormányalakítással, bejelentése így is, úgy is meglepő lesz. Ennek időpontja előre nem látható. Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) frakcióvezetője úgy vélekedett: ajánlatos lenne, ha az államfő csak a pártok tárgyalásait követően döntene.

Mindenkivel tárgyalnak

Az MKP mindenkori eredményei közül a legjobbat, a szlovákiai magyarok népességi arányánál magasabb 11,68 százalékos sikert produkált, mert a választói bázisa stabil, fegyelmezett. Ráadásul nyolcéves kormányzása során a párt egyre több szlovák rokonszenvét nyerte el, és választói buzgón szavaztak, hogy gyengítsék Slota magyarellenes pártjának esélyeit. Bugár Béla, az MKP elnöke az MTI-nek nyilatkozva megerősítette pártja további kormányzati ambícióit, de mint mondta, a magyar párt nem ehhez, hanem ahhoz ragaszkodik minden áron, hogy a következő kormány stabil legyen, folytassa a reformokat, és programjában méltó helyet kapjanak az MKP elsődleges törekvései.

A szlovákiai parlamenti választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke kemény és bonyolult kormányalakítási tárgyalásokra számít. "Számunkra a jövőbeni kormány programján van a hangsúly, s ebben nehéz lesz megtalálni az összhangot. A hat parlamenti párt közül ugyanis csak a Smer-SD-nek van balközép programja, míg a többi öt párt programja jobbközép" - jelentette ki Fico vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjújában, amelyről Kokes János, az MTI prágai tudósítója számolt be.

Leszögezte, ha valóban megkapja a kormányalakítási megbízást, akkor minden parlamenti párttal tárgyalni kíván a kormányalakításról. "Célunk, hogy a jövőbeni kormány egyértelmű balközép értékeket képviseljen" - tette hozzá.

Fico: A magyarok is szélsőségesek

A televízió riportere által feltett kérdésre, vajon ez vonatkozik-e az Európában szélsőségesnek tartott Szlovák Nemzeti Pártra (SNS) is, Fico kijelentette: Pillanatnyilag senkit sem zár ki. Emlékeztetett egy korábbi kijelentésére, hogy nem lát semmiféle lényeges eltérést a SNS és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) között.

"Ez a kijelentés abszolút felháborító és nélkülöz minden realitást" - reagált a televízióban Fedor Gál, Prágában élő volt szlovák politikus és neves szociológus. "Az MKP demokratikus párt, míg a SNS szélsőségesen nacionalista és idegengyűlölő" - szögezte le Gál. Hangsúlyozta: aki a két pártot egymás mellé helyezi, ami a cseh médiában aránylag gyakori, az azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem érti a szlovákiai politikai helyzetet.

Ezzel egyetértő véleményt fogalmazott meg Petr Uhl, a szociáldemokrata cseh kormány egykori (1998-2001) emberi jogi biztosa is, aki mint kettős cseh-szlovák állampolgár élt választójogával, és bejelentette: Éppen ezért szavaztam a magyarokra. Premysl Sobotka, a cseh szenátus jobboldali polgári demokrata (ODS) elnöke aggasztónak minősítette, hogy a SNS bekerült a parlamentbe.

A Smer-SD elnöke úgy vélte, hogy az előző kormánykoalíció által beindított reformok nem hozták meg a várt eredményeket, s "van mit helyrehozni". Példaként megemlítette, hogy az Európai Unión belül Szlovákiában a legnagyobb a szegénység, nagy a regionális elmaradottság, nagyok a különbségek, s mintegy 350 ezer ember elhagyta az országot, mert hazájában nem tud boldogulni.

"Nem engedhetjük meg, hogy Szlovákia továbbra is csak mint az olcsó munkaerő országa számítson a külföldi tőke szemében" - jelentette ki Fico. Elmondta, hogy ha ő lesz az új szlovák kormányfő, akkor első külföldi útja Csehországba vezetne. Hangsúlyozta, hogy Prágának és Pozsonynak továbbra is a nemzetközi normákat meghaladó szinten kell tartania kapcsolatait.