Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Aggódik a szlovák kormányfő a státustörvény miatt

2001.04.23. 15:53
Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök budapesti látogatásán elmondta: a készülő státustörvény ronthatja a légkört Magyarország és szomszédai között, illetve a szomszédos országokban. Orbán Viktor Dzurindával ellenkezőleg úgy véli: a törvényjavaslat a térség stabilitásához járul majd hozzá.
Az 1998-as szlovák kormányáltást követően Mikulás Dzurinda hétfőn járt először hivatalos látogatáson Magyarországon. A kétoldalú megbeszéléseket követően a két miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tartott.

A státustörvény ronthatja a légkört

Mikulás Dzurinda felvetette, hogy a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvényjavaslat egyes passzusainak gyakorlati megvalósítása esetleg megronthatja a légkört a szomszédos országokban, illetve Magyarország és szomszédai között. A szlovák miniszterelnök elmondta, hogy Szlovákia nagy jelentőséget tulajdonít a békés egymás mellett élésnek nem csak a térségben, hanem országhatárain belül is. Dzurinda megígérte, hogy a szlovák fél nagy érzékenységgel fogja tanulmányozni a státustörvényt.

Orbán Viktor válaszként a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nemzetközi tapasztalatokat is felhasznált a törvényjavaslat előkészítésekor. Orbán nem tart attól, hogy a státustörvény megzavarná Magyarország kétoldalú kapcsolatait a szomszédos államokkal. Véleménye szerint épp ellenkezőleg, a jogszabály hozzá fog járulni a térség stabilitásához.

A románok tárcaközi bizottságot alakítottak

A státustörvénnyel kapcsolatosan Románia is kifejtette aggályait. A román hatóságok tárcaközi bizottságot alakítottak a tervezet vizsgálatára. A bizottságban a külügyminisztérium, a belügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, a közigazgatási minisztérium és a tájékoztatási minisztérium képviselői foglalnak helyet, akik majd megfogalmazzák kérdéseiket a tervezett magyar státustörvénnyel kapcsolatban.