Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Támadás a pozsonyi magyar iskola ellen

2001.04.30. 11:51
A hét végén ismeretlen tettesek ismét betörték a pozsonyi magyar iskola ablakait. Az egyetlen pozsonyi magyar iskola ellen ez már a negyedik támadás volt március 15. óta. Március 19-én a kassai magyar iskola és főkonzulátus falain jelentek meg magyarellenes feliratok, később pedig Békéscsabán szlovákellenes falfirkák.

A hét végén ismeretlen tettesek ismét betörték a pozsonyi magyar iskola ablakait. Az egyetlen pozsonyi magyar iskola, a város központjában álló Duna utcai Magyar Alapiskola és Gimnázium elleni újabb támadás már a negyedik volt március tizenötödike óta. A pozsonyi Új szó információ szerint a bejárati ajtón kívül egy kisebb helyiség négy és az elsősök tantermének két ablakát törték be. Március tizenötödike óta az okozott kár elérte a tízezer koronát. Az Új Szó szerint a rendőrségnek perceken belül sikerült a helyszínre érkezni, ennek ellenére a tetteseket nem sikerült elfogni.

Március 15-én Petőfi szobrára írtak magyarellenes szlogeneket

Március 15. évfordulóján ismeretlen tettesek ismét magyarellenes jelszavakkal festették le Petőfi Sándor Pozsony-ligetfalui parkban álló, sokszor megcsonkított szobrának torzóját, és bedobálták a magyar iskola ablakait. Azóta az iskola elleni támadás már többször megismétlődött.

Magyarellenes feliratok Kassán, szlovákellenes falfirkák Békéscsabán

Március 19-én a kassai magyar iskola és a magyar főkonzulátus, a magyar könyvesbolt és magyar színtársulat épületére festettek gyalázkodó jeleket. Hasonló eset történt Rimaszombatban és Szencen, a kassai magyar iskolán pedig később újra magyarellenes felirat jelent meg, és magyarellenes röplapot dobtak az iskola postaládájába. Aztán Békéscsabán vélhetően "válaszul", március 24-én szlovákellenes feliratok jelentek meg.

Stefan Markus, a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete őszintén sajnálta a történteket. A nagykövet személyesen úgy gondolja, ennek nem kellett volna megtörténnie. A nyomozás a szlovák és magyar rendőrök összefogásával folyik, ám az eredményesség érdekében további részleteket nem tudott elárulni. A nagykövet budapesti tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy nagyra értékelik, hogy Magyarország támogatja a szlovák euro-atlanti integrációt, és szerinte semmilyen ellenséges megnyilvánulás ezt a folyamatot nem befolyásolja.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft