Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Üres címlapokkal jelentek meg a napilapok

2008.04.11. 10:26
Az érintett személyek és intézmények reagálhatnak minden olyan cikkre, amely szerintük hamis információt közöl róluk - az új szlovák médiatörvény e passzusát nehezményezik leginkább a szlovák lapok. Ugyanis így minden kormánypárti politikus cáfolhat bármit, függetlenül attól, hogy igaz-e, vagy sem. Nem véletlen, hogy a jogszabályt csak a kormánypártok szavazták meg.

Újra üres címlapokkal jelentek meg a napilapok Szlovákiában a sajtótörvény elleni tiltakozásul. Első oldalukon csak egy gyászjelentésre emlékeztető keretes állásfoglalást közölnek. A hat napilap (köztük a magyar nyelvű Új Szó) szerint ugyanis a jogszabály a sajtó- és véleményszabadság ellen irányul.

A társulásba tömörülő kiadók mindent megtesznek, hogy az elvileg június elsejétől hatályos törvény mégse léphessen hatályba. Egyrészt arra kérik Szlovákia elnökét, hogy ne írja alá az új törvényt, másrészt az alkotmánybíróságtól állásfoglalást kérnek a médiatörvénnyel kapcsolatban.

A hat újság egyébként március 27-én már hasonló módon jelent meg, akkori címlapjaikon egy keretes írásban sorolták fel a sajtótörvény hét főbűnét. Ezek közül az a leginkább sérelmezett rendelkezés, amely kimondja, hogy az érintett személyek és intézmények reagálhatnak minden olyan cikkre, amely szerintük hamis információt közöl róluk. Magyarán egy politikus telenyomhatja véleményével az újságot, ha igazat írtak róla, ha nem.

Északi szomszédunknál a szakmai szervezetek a parlamenti ellenzékkel együtt többször fel hívta a figyelmet, hogy a sajtótörvény az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elvárásainak sem felel meg.

A sajtótörvényt szerdán csak a jelen lévő koalíciós képviselők szavazataival fogadta el a pozsonyi parlament. Mindhárom ellenzéki párt nemmel voksolt. Az ellenzék korábban egységesen azt állította, nem járul hozzá a Lisszaboni Szerződés ratifikálásához, ha a kormányzat nem változtat sajtótörvény-tervezetén. A koalíció médiatörvény-javaslata ment át, ám csütörtökön a kormánypártoknak az ellenzéki Magyar Koalíció Pártja támogatásával mégis sikerült jóváhagyniuk az uniós reformszerződést.