Emília
18 °C
26 °C

Beilleszkedési project a romáknak Szlovákiában

2000.11.22. 21:23
A szlovák kormány 15 éves programmal állt elő a romák gondjainak megoldására. A Nemzetközi Roma Unió elnöke szerint a romák nem tudnak várni a megoldásra további tíz évet.
A szlovák kormány komplex programmal állt elő a romák gondjainak megoldására. A 15 éves programot jövőre kezdenék el, hogy segítséget nyújtsanak a romáknak lakásgondjaik, tanulmányaik, állás- és szociális illetve egészségügyi problémáinak megoldásában.

Az első fázisban úgymond az anyagi háttér megteremetéséről gondoskodnak, amelyeket Scuka szerint elsősorban EU pályázati és Világbanki forrásokból szeretnének megvalósítani. Bár szerinte a szlovák kormány a múltban már folyamodott az EU-hoz ilyen forrásokért, azokat azonban elsősorban az emberi jogi problémák megoldására költötték, nem pedig a romák gazdasági és lakásgondjait enyhítették belőle.

A romák nem tudnak várni

A Nemzetközi Roma Unió (IRU) tájékoztatóján a szövetség elnöke, Emil Scuka kijelentette: a romák nem tudnak várni a megoldásra további tíz évet, ezért az IRU, a roma politikai pártok és a polgári társulások közös szervezési programot állítanak össze.

Scuka szerint a roma vezetés "a kormány kritikus hangú tagjait szeretné partnernek megnyerni".

Drámai változások
Az utóbbi 10 évben 300-ról 520-ra emelkedett az olyan roma települések száma Szlovákiában, ahol még a legelemibb infrastruktúra sincs kiépítve.
Elsősorban a romák lakásgondjain kell enyhíteni, amelyben a tervek szerint a romák is részt fognak venni. Az IRU képviselői 53 olyan település polgármestereivel tárgyalnak, amelyek közelében cigány település van. Az, hogy az előkészítő fázisban mennyi pénzt költenek a terv megvalósításra, Scuka szerint csak a jövő év második felében dől el.

SNS - A szlovák nemzetiek a romakérdés megoldásáról

A Szlovák Nemzeti Párt "A romák társadalomba való komplex beilleszkedése" témájú projektre kiírt nyilvános versenyének tervéről tájékoztatta Max van der Stoelt, a OBSE magas rangú ellenőrét a Szlovák Nemzeti Párt elnöknője.

Egyúttal felkínálta azt a lehetőséget, hogy az értékelő bizottságba kinevezhessen olyan európai szinten is tapasztalt személyt, aki megfelelő áttekintéssel rendelkezik a roma probléma megoldását illetően.

Malíková a romakérdést a következő évek legnagyobb kihívásának nevezte Európa számára. Kifejezte meggyőződését, miszerint a roma etnikum témájára kidolgozott megfelelő projektekkel 20 év távlatában megoldható a problémák oroszlánrésze.

A levélben hangsúlyozta továbbá, hogy pártja a kisebbségi probléma megoldásának során nem a kisebbségek szeparációját, hanem azok integrációját részesíti előnyben. Az OBSE azon követelményével kapcsolatban, hogy Szlovákia fogadja el a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartáját, a szlovák nemzetiek elnöknője kifejezte a személyes megbeszélés szükségességét - megkérte Stoelt, hogy nyissák meg "az európai kis nemzetek, azok kultúrája, hagyományos értékei és nyelvei intézményes védelmének kérdéskörét". "Hiszem, hogy például az európai kultúra amerikanizációja is olyan felhívás, amellyel - az európai kis nemzetek és kultúráik védelmével egyetemben - az EU szerveknek is foglalkozniuk kell" - zárta Max van der Stoelnak címzett levelét Anna Malíková, a Szlovák Nemzeti Párt elnöknője.