Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beilleszkedési project a romáknak Szlovákiában

2000.11.22. 21:23
A szlovák kormány 15 éves programmal állt elő a romák gondjainak megoldására. A Nemzetközi Roma Unió elnöke szerint a romák nem tudnak várni a megoldásra további tíz évet.
A szlovák kormány komplex programmal állt elő a romák gondjainak megoldására. A 15 éves programot jövőre kezdenék el, hogy segítséget nyújtsanak a romáknak lakásgondjaik, tanulmányaik, állás- és szociális illetve egészségügyi problémáinak megoldásában.

Az első fázisban úgymond az anyagi háttér megteremetéséről gondoskodnak, amelyeket Scuka szerint elsősorban EU pályázati és Világbanki forrásokból szeretnének megvalósítani. Bár szerinte a szlovák kormány a múltban már folyamodott az EU-hoz ilyen forrásokért, azokat azonban elsősorban az emberi jogi problémák megoldására költötték, nem pedig a romák gazdasági és lakásgondjait enyhítették belőle.

A romák nem tudnak várni

A Nemzetközi Roma Unió (IRU) tájékoztatóján a szövetség elnöke, Emil Scuka kijelentette: a romák nem tudnak várni a megoldásra további tíz évet, ezért az IRU, a roma politikai pártok és a polgári társulások közös szervezési programot állítanak össze.

Scuka szerint a roma vezetés "a kormány kritikus hangú tagjait szeretné partnernek megnyerni".

Drámai változások
Az utóbbi 10 évben 300-ról 520-ra emelkedett az olyan roma települések száma Szlovákiában, ahol még a legelemibb infrastruktúra sincs kiépítve.
Elsősorban a romák lakásgondjain kell enyhíteni, amelyben a tervek szerint a romák is részt fognak venni. Az IRU képviselői 53 olyan település polgármestereivel tárgyalnak, amelyek közelében cigány település van. Az, hogy az előkészítő fázisban mennyi pénzt költenek a terv megvalósításra, Scuka szerint csak a jövő év második felében dől el.

SNS - A szlovák nemzetiek a romakérdés megoldásáról

A Szlovák Nemzeti Párt "A romák társadalomba való komplex beilleszkedése" témájú projektre kiírt nyilvános versenyének tervéről tájékoztatta Max van der Stoelt, a OBSE magas rangú ellenőrét a Szlovák Nemzeti Párt elnöknője.

Egyúttal felkínálta azt a lehetőséget, hogy az értékelő bizottságba kinevezhessen olyan európai szinten is tapasztalt személyt, aki megfelelő áttekintéssel rendelkezik a roma probléma megoldását illetően.

Malíková a romakérdést a következő évek legnagyobb kihívásának nevezte Európa számára. Kifejezte meggyőződését, miszerint a roma etnikum témájára kidolgozott megfelelő projektekkel 20 év távlatában megoldható a problémák oroszlánrésze.

A levélben hangsúlyozta továbbá, hogy pártja a kisebbségi probléma megoldásának során nem a kisebbségek szeparációját, hanem azok integrációját részesíti előnyben. Az OBSE azon követelményével kapcsolatban, hogy Szlovákia fogadja el a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartáját, a szlovák nemzetiek elnöknője kifejezte a személyes megbeszélés szükségességét - megkérte Stoelt, hogy nyissák meg "az európai kis nemzetek, azok kultúrája, hagyományos értékei és nyelvei intézményes védelmének kérdéskörét". "Hiszem, hogy például az európai kultúra amerikanizációja is olyan felhívás, amellyel - az európai kis nemzetek és kultúráik védelmével egyetemben - az EU szerveknek is foglalkozniuk kell" - zárta Max van der Stoelnak címzett levelét Anna Malíková, a Szlovák Nemzeti Párt elnöknője.