Eszter, Eliza
EUR 383,25 Ft
USD 357,48 Ft
14 °C
24 °C

Ficóék is támogatják az MKP javaslatát

2008.10.29. 16:00
A Magyar Koalíció Pártja által benyújtott, oktatási törvény módosítását célzó indítványa a szlovák kormánypárt tagjai között is támogatókra talált. A szlovák parlament másodjára veszi elő a módosítás ügyét. Decemberi szavazás dönt véglegesen arról, hogy a magyar tankönyvekben nemzetiségi nyelven szerepelnek-e majd a földrajzi nevek.

Elmozdulás körvonalazódik a szlovákiai magyar iskolák számára kiadott, a magyar földrajzi neveket szlovák nyelven megadó tankönyvek ügyében. A szlovák parlament szerdán második olvasatba utalta a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) indítványát, ami az oktatási törvény módosítását célozza. A módosítás arra irányul, hogy a nemzetiségi iskolákban alkalmazott tankönyvekben a földrajzi neveket, úgy, ahogy eddig, továbbra is az adott nemzetiség nyelvén írják.

Figyelemre méltó, hogy az MKP a Robert Fico miniszterelnök vezette kormánypártban is támogatókra talált. Az indítványt előterjesztő Berényi József szerint "Ez a fejlemény azonban óvatosan kezelendő, mert egyelőre nem látható előre, hogy a decemberben esedékes végszavazásig a parlamenti bizottságokban milyen lesz majd indítványunk további sorsa".

A Ján Slota vezette nacionalista kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a módosító indítvány ellen szavazott. A párthoz tartozó Ján Mikolaj által irányított oktatási szaktárca műhelyében készítették elő a sérelmezett intézkedéseket.

A magyar iskolák negyedikesei számára már hetekkel korábban olyan honismereti tankönyveket nyomtattak, melyek magyar szövegében kizárólag szlovák helységneveket írnak. Ezzel egy olyan nem létező, "keveréknyelvet" kreáltak, ami magyar nyelv rendszerébe nem illeszkedik. A magyar pedagógusok, szülők és érdekvédelmi szervezetek, és újabban szlovák értelmiségiek szerint is ezek a tankönyvek oktatásra alkalmatlanok. Ráadásul ez az ügy mélységesen megalázó, és a szlovák alkotmánnyal és a Szlovákia által aláírt nemzetközi dokumentumokkal is ellenkezik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla