Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Pontosította hazánkkal szembeni kifogásait Pozsony

2005.06.29. 20:50
A kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyvének aláírását hiányolja a szlovák külügyi tárca, derült ki a minisztérium szóvivőjének szerdai nyilatkozatából, amelyben részletesen kifejtette, miért bírálta a magyar felet Eudard Kukan szlovák külügyminiszter egy keddi rendezvényen.

Pozsony a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztése érdekében elvárja, hogy "a magyar fél teljesítse a kisebbségi kérdésekben illetékes vegyes bizottság legutolsó üléséből eredő kötelességét - közölte szerdán a szlovák külügyminisztérium. A szlovák külügyminisztérium szóvivője által jegyzett nyilatkozat szerint a magyar kormánynak alá kellene írnia a jelzett bizottság üléséről készült jegyzőkönyvet, hogy ezzel lehetővé tegye a bizottság munkájának folytatását.

Az ügy előzménye, hogy Eduard Kukan szlovák külügyminiszter kedden a külföldre akkreditált szlovák misszióvezetők évi értekezletén azt sürgette: Magyarország hagyja abba egyoldalú lépéseit.

A szlovák közszolgálati hírügynökség, a TASR keddi jelentése szerint a diplomataértekezleten Kukan kifejtette: Pozsony a két ország viszonyát a magyar-szlovák alapszerződésben rögzített elvekkel összhangban, a két ország területén élő kisebbségeket - a szlovákiai magyarokat és a magyarországi szlovákokat - érintő egyezményeknek és az Európai Unió jogrendjének megfelelően képzeli el.

A magyar részről "egyoldalú intézkedéseket" említő, ám ezt nem pontosító szlovák külügyminiszter véleményét az MTI érdeklődésére a szlovák külügyi szóvivő, Juraj Tomaga kedden nem kívánta boncolgatni. A hír értelmezése Budapesten is nehézségeket okozott; Somogyi Ferenc magyar külügyminiszter nem sokkal később az MTI-nek azt mondta: nem ismeri, milyen összefüggésben tett ilyen kijelentést a szlovák kollégája.

Szerdán Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi kérdéseket felügyelő államtitkára, a kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke a TASR jelentése szerint olyan értelemben nyilatkozott, hogy sem a Miniszterelnöki Hivatal, sem a magyar diplomácia nem tud olyan lépésekről, amelyeket összefüggésbe lehetne hozni a szlovák diplomácia nem pontosított elvárásaival.

"Ha nincs tudomása ilyen lépésekről, akkor hadd emlékeztessük" - fogalmazott szerdán Szabó Vilmos nyilatkozatára reagálva a TASR-nek nyilatkozó szlovák külügyi szóvivő, aki azonban a továbbiakban sem pontosította, vajon milyen kötelességei erednek Magyarországnak a vegyes bizottság megállapodásaiból. Tomaga azonban emlékeztetett arra, hogy a szlovák diplomácia vezetője a diplomataértekezleten Szlovákia és Magyarország kapcsolatainak dinamikus fejlődését célzó érdekek mellett tette le a garast.

"E tekintetben fontos lépésnek tartjuk például azt, hogy a magyar fél teljesítse a kisebbségi vegyes bizottság legutóbbi üléséből eredő feladatait, értve ez alatt a bizottsági ülés jegyzőkönyvének magyar részről esedékes aláírását, hogy ezzel lehetővé tegye a kisebbségi vegyes bizottság munkájának folytatását" - fogalmazott a szlovák külügyminisztérium szóvivője. A kisebségi vegyes bizottság legutóbb 2003-ban ülésezett.

A nap folyamán egyébként a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szlovák nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, hogy a hírügynökségi jelentések pontosítását kérjék Eduard Kukan szlovák külügyminiszter nyilatkozatát illetően