Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A polgármester is vétkes a szlovákiai romagyilkosságban?

2001.07.10. 12:53
Még mindig nem tudja családja, hogy hol található annak a roma férfinak a holtteste, akit múlt csütörtökön rendőrök vertek agyon a kelet-szlovákiai Magnezitovcén. Eddig négy férfi ellen indult eljárás, köztük a lemondott polgármester ellen is. Egy helyi roma szervezet vezetője szerint a rendőri brutalitás újabb kivándorlási hullámot indíthat el.
Még mindig nem tudja családja, hogy hol található az 51 éves Karol Sendrei holtteste, akit múlt csütörtökön rendőrök vertek agyon a kelet-szlovákiai Magnezitovcén - közölte a szlovákiai Új Szó. Állítólag az özvegyet hivatalosan nem is értesítették férje elhunytáról. A roma civil szervezetek a belügyminiszter, valamint a jolsvai körzeti és a nagyrőcei járási rendőrparancsnok leváltását követelik.

Cigányellenesség Szlovákiában
Szöveg Szlovákiát többször is elítélték már nemzetközi emberi jogi szervezetek - elsősorban az Amnesty International és a Human Rights Watch - a roma kisebbséget ért bánásmód miatt. E tekintetben elmarasztalta északi szomszédunkat az amerikai külügyminisztérium éves emberi jogi jelentése is.
A tettest csütörtök délután Andrej Hudák - hétfőn lemondott - magnezitovcei polgármester portáján vették őrizetbe jolsvai és nagyrőcei rendőrök. A volt elöljáró és fia, valamint a rendőrjárőr két tagja ellen indul bűnvádi eljárás. A kihallgatások során számos ellentmondás merült fel: egyes tanúvallomások szerint a legsúlyosabb sérüléseket a polgármester és fia okozta. A Besztercebányai Járásbíróság döntése értelmében szabadlábon védekezhetnek.

Csáky közbenjárást ígér

Csáky Pál miniszterelnök-helyettes őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt családjának, s a rasszizmus megnyilvánulásának tekinti az esetet. Csáky Pál személyesen fog közbenjárni a belügyminiszternél. Alexander Patkoló, a Szlovákiai Roma Kezdeményezés elnöke szerint az egyre gyakoribb rendőri brutalitás konfliktusokat és újabb kivándorlási hullámot idézhet elő - írja a szlovákiai magyar újság.

Radiátorcsőhöz bilincselve verték agyon

A roma férfi halála brutális volt: radiátorcsőhöz bilincselve verték agyon. A polgármester felesége az Új Szónak azt mondta, hogy Karol Sendreit azért vitték be a rendőrök, mert korábban életveszélyesen megfenyegette őket. A rendőrök a férfi két fiát is megverték vele együtt, egyikük még kórházban van.