Friderika
12 °C
29 °C

Magyar helikopterek is segítenek a szlovákiai erdőtűz oltásában

2000.10.27. 17:28
Továbbra sem sikerült megfékezni a Szlovák Paradicsom nemzeti parkban a hétfő óta pusztító tüzet. A több mint hetven hektáron égő erdő oltásában már két magyar helikopter is részt vesz, melyet a honvédség biztosított a magyar-szlovák segítségnyújtási egyezmény alapján. A katasztrófában eddig hatan vesztették életüket.
A honvédség egyik MI-17-es helikoptere
Két MI-17-es katonai helikopter indult a szlovákok segítségére péntek reggel fél kilenckor a Ferihegyi Repülőtérről - tájékoztatta lapunkat az Országos Katasztrófavédelmi Hivatal. A tűzoltásra átalakított helikopterekre egy ledobható bambi bucketet szereltek fel, amivel három köbméter víz zúdítható a lángoló erdőre. A személyzet speciális, tűz oltására kiképzett katonákból áll. A helikopterek indítását az 1997. április 21-én Pozsonyban aláírt magyar-szlovák egyezmény tette lehetővé, mely kölcsönös segélynyújtást biztosít katasztrófák esetén.

Iglóhoz közeli Szlovák Paradicsom nemzeti parkban eddig ismeretlen okból hétfőn lobbant lángra a tűlevelű erdő. A váratlanul feltámadt szél miatt az oltásban részt vevő hat roma nemzetiségű munkás a tűz martalékává vált. A három férfi és három nő elszenesedett testét kedd délután találták meg.

Az MTI információi szerint már hetven-nyolcvan hektáron ég az erdő. Az oltást nehezíti, hogy a karsztos hegyvidék nehezen közelíthető meg a tűzoltóság járműveivel. A légi oltáshoz nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel, ezért kormányuk a környező országoktól kért segítséget. Az oltásban a szlovák tűzoltók és katonák mellett már lengyel és cseh helikopterek is segítenek.

A természetvédelmi terület ősfenyveseiben számos olyan védett faj él, amelynek pusztulása helyrehozhatatlan károkat okozna.