Judit
2 °C
7 °C

Magyar helikopterek is segítenek a szlovákiai erdőtűz oltásában

2000.10.27. 17:28
Továbbra sem sikerült megfékezni a Szlovák Paradicsom nemzeti parkban a hétfő óta pusztító tüzet. A több mint hetven hektáron égő erdő oltásában már két magyar helikopter is részt vesz, melyet a honvédség biztosított a magyar-szlovák segítségnyújtási egyezmény alapján. A katasztrófában eddig hatan vesztették életüket.
A honvédség egyik MI-17-es helikoptere
Két MI-17-es katonai helikopter indult a szlovákok segítségére péntek reggel fél kilenckor a Ferihegyi Repülőtérről - tájékoztatta lapunkat az Országos Katasztrófavédelmi Hivatal. A tűzoltásra átalakított helikopterekre egy ledobható bambi bucketet szereltek fel, amivel három köbméter víz zúdítható a lángoló erdőre. A személyzet speciális, tűz oltására kiképzett katonákból áll. A helikopterek indítását az 1997. április 21-én Pozsonyban aláírt magyar-szlovák egyezmény tette lehetővé, mely kölcsönös segélynyújtást biztosít katasztrófák esetén.

Iglóhoz közeli Szlovák Paradicsom nemzeti parkban eddig ismeretlen okból hétfőn lobbant lángra a tűlevelű erdő. A váratlanul feltámadt szél miatt az oltásban részt vevő hat roma nemzetiségű munkás a tűz martalékává vált. A három férfi és három nő elszenesedett testét kedd délután találták meg.

Az MTI információi szerint már hetven-nyolcvan hektáron ég az erdő. Az oltást nehezíti, hogy a karsztos hegyvidék nehezen közelíthető meg a tűzoltóság járműveivel. A légi oltáshoz nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel, ezért kormányuk a környező országoktól kért segítséget. Az oltásban a szlovák tűzoltók és katonák mellett már lengyel és cseh helikopterek is segítenek.

A természetvédelmi terület ősfenyveseiben számos olyan védett faj él, amelynek pusztulása helyrehozhatatlan károkat okozna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?