Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az ellenzéki szociáldemokraták nyerték a szlovéniai választásokat

2008.09.21. 23:27
A Szociáldemokraták (SD) ellenzéki párt nyerte meg a vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokat a szavazatok 97 százalékának összesítése alapján.

A még nem végleges hivatalos eredmény szerint az SD a szavazatok 30,6 százalékával végzett az élen, az eddig kormányzó jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) 29,2 százalékot ért el - közölte az országos választási bizottság internetes honlapján. Janez Jansa, az eddig hatalmon lévő jobbközép kormány miniszterelnöke elismerte a választási vereséget, és gratulált ellenfeleinek a győzelemhez.

Jelen állás szerint a szociáldemokraták és a velük szövetséges két balközép párt, a Zares és a Szlovénia Liberális Demokráciája (LDS) együttesen 43 mandátumot szereztek a 90 fős szlovén parlamentben, hárommal többet, mint a jobboldali pártok. A mérleg nyelve a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS), amelynek valószínűleg hét képviselője lesz a törvényhozásban. A párt az előző parlamenti ciklusban az SDS koalíciós partnere volt, de ezúttal várhatólag a baloldallal lép szövetségre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!