Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

A szlovák rendőrség keresi a zászlóégetőket

2006.08.10. 14:14
Négy férfi ellen indított bűnvádi eljárást a szlovák rendőrség azután, hogy ismeretlenek elégettek egy magyar zászlót, és néhány nappal ezelőtt publikálták az interneten. A pozsonyi sajtó szerint a "túlérzékeny reagálások" mindkét országban a nacionalisták alá adják a lovat.

Szlovákiában elkezdődött a magyar zászlóégetést bemutató videoklip készítői ellen irányuló bűnvádi eljárás, melynek jelen szakaszában a gyanúsítottak kilétének megállapítása folyik, erősítette meg csütörtökön a szlovák legfőbb ügyészség szóvivője.

Svetlana Husárová szóvivő az MTI érdeklődésére közölte: a rendőrség IV. kerületi pozsonyi ügyészség felügyelete alatt az "alapvető emberi jogok elnyomására irányuló és azt népszerűsítő tevékenység bűncselekményének" alapos gyanúja ügyében négy, a videoklipen látható személy ellen indított bűnvádi eljárást, de további részleteket a nyomozás kimenetele érdekében egyelőre nem közölt.

Rossz szomszédság

Magyarország és Szlovákia viszonya a tavaszi idegenvezető-incidens, majd egy szlovák magyarellenes párt kormányba emelése után az elmúlt napokban tovább romlott.

Szlovák vérfarkasok
Szlovák vérfarkasok a videón

A nyomozás tárgyát képező videofelvételen magukat szlovák hazafiak csoportjaként megjelenítő fiatalok látványosan elégetnek egy magyar zászlót. A mozgóképet náci ideológiára valló, magyarellenes uszító szöveggel festik alá. A film néhány napig egy Egyesült Államokban regisztrált szerveren két hasonló romaellenes klip társaságában volt látható.

A szlovák sajtó felvetései és a rendőrség vélelme szerint a film készítői és szereplői a négyezer szlovák állampolgárból verbuválódó újfasiszta csoportok valamelyikéhez tartoznak. Úgy tudni, a rendőrség ezen a nyomon, e csoportok soraiban igyekszik azonosítani a videofilmen szereplő személyeket.

Válaszul a a budapesti szlovák nagykövetség épülete előtti járdára "nem felejtünk"-feliratot fújtak ismeretlenek vörös festékkel.

Mesterséges diplomáciai ügy

A Magyarországon és Szlovákiában egyként nagy sajtóvisszhangot kiváltó videoklippel a csütörtökön megjelent szlovákiai lapokban ismét több írás foglalkozott. A lapok egybecsengően úgy látják, hogy az ilyen szélsőséges megnyilvánulásokkal és a "túlérzékeny reagálásokkal" mindkét országban a nacionalisták alá adnak lovat, akik magyar zászlóégetéssel, vagy a budapesti szlovák nagykövetség elleni festékszórós inzultusokkal tudják tűzben tartani "a nacionalizmus vasát".

A festékszórós inzultus kapcsán a pozsonyi Pravda a feszültség újabb forrásának nevezi Budapestet és elmarasztalja a magyar kormányt, amiért "mesterségesen diplomáciai ügyet" csinált a zászlóégetésből, "olyan ismeretlen szélsőséges csoportból, amilyen minden országban tucatszám akad."

Mint írja: ha a szlovák diplomáciai is olyan érzékeny lenne, mint a magyar, igen bőséggel lenne oka és muníciója reagálni, amikor Orbán Viktor folyton arra ösztökéli a magyar kormányt, hogy támogassa és vezérelje a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit.

Szemet hunytak

A lap felrója, hogy Magyarországon olyan hanghordozó jelenhet meg, amelyen a magyarok "Mindent vissza"-követelnek, köztük Komáromot, a pozsonyi Sétaret és a kassai várromot, utal a múlt század harmincas éveinek végén népszerű magyar propaganda-dal újrakiadására a cikkíró.

A Pravda megjegyzi: Pozsony még csak magyarázatot sem kért Budapesttől, mert ha megtette volna, azzal csak a magyar nacionalisták súlyát növelte volna, hasonlóképpen, mint ahogy túlfűtött reagálásával Budapest növelte - a magyarellenes kirohanásairól ismert - Ján Slota és "titkos hódolóinak" súlyát.

Hasonlóképpen marasztalja el Budapestet a Pozsonyban megjelenő liberális SME cikkírója is, aki szerint "a magyar diplomácia a legjobb úton halad afelé, hogy elveszítse a szlovák kormánnyal fennálló civilizált párbeszéd fonalát."  • Eladnék
  • Hírek