Judit
2 °C
7 °C

Korrupciós botrány a szlovén miniszterelnök körül

2008.09.02. 20:23
A szlovén kormányfői hivatal szerint alaptalanok és képtelenek a finn YLE tévé vádjai, amik szerint többek között a szlovén miniszterelnököt is megvesztegette egy finn hadiipari cég.

Egy finn televízió-műsor szerint megvesztegette a szlovén miniszterelnököt a Patria finn hadiipari cég, hogy megnyerjen egy 135 páncélozott szállító harcjármű (PSZH) állami beszerzésére kiírt, 278 millió euró értékű szlovén pályázatot.

Az YLE tévé hétfő esti politikai műsora szerint Janez Jansa szlovén kormányfő is szerepel a megvesztegetési akciók lebonyolításával megbízott Walter Wolf szlovén-osztrák kettős állampolgárságú üzletember kifizetési listáján. Csak egy rejtélyes J látható a listán, nem Jansa neve, hangzott el a műsorban, de bizalmas okmányokra és névtelen forrásokra hivatkozva a szerkesztők állították, hogy ez a betű Janez Jansát jelöli a jegyzékben.

Az is elhangzott a szóban forgó műsorban, hogy a Patria összesen 21 millió eurót szánt megvesztegetésekre a szlovén állami megrendelés megszerzése érdekében. Sok más döntéshozó és lobbizó is kapott ebből a kenőpénzből, köztük Karel Erjavec védelmi miniszter közeli munkatársa, Dragan Bavcar dandártábornok, állították a finn tévé műsorkészítői.

A szlovén kormányfői hivatal visszautasította az YLE tévében elhangzott vádat, és bocsánatkérést követelt. Teljesen alaptalannak és képtelennek nevezte a Jansára vonatkozó állítást a finn televízió programigazgatójához, Magnus Berglundhoz intézett üzenetében. A pályázat kiírása után a ljubljanai kormány sem közvetlenül, sem közvetve nem vett részt a kiválasztás folyamatában, áll az üzenetben. A miniszterelnöki hivatal összefüggésbe hozta a vád felbukkanását a szeptember 21-re kitűzött szlovéniai parlamenti választásokkal. Az üzenet szövegét felolvasták a szlovén közszolgálati televízióban is.

A finn rendőrség már korábban elfogatóparancsot adott ki Wolf ellen. Heikki Hulkkonen, a Patria PSZH-ágazatának igazgatója már május közepe óta letartóztatásban van az üggyel összefüggésben, és eljárás folyik Finnországban a Patria több más jelenlegi és volt csúcsmenedzsere ellen is, köztük az augusztus közepén lemondott elnök-vezérigazgató, Jorma Wiitakorpi ellen.

A cég hetven százalékig a finn állam tulajdonában van. Részvényesei közé tartozik az EADS német-francia-spanyol repülőgépgyártó, űripari és hadiipari cég is. A Patria 2006-ban megnyerte a PSZH-kra vonatkozó szlovén közbeszerzési pályázatot, de a Sistemska Technika szlovén hadiipari cég megtámadta a döntést, és panasza nyomán parlamenti vizsgálat indult az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?