Géza
-12 °C
-4 °C

Szívatják Szlovákiában az alacsonyan fekvő településeket

2006.11.28. 15:12
A szlovák kormány olyan rendeletet fogadott el, amely szerint a magasabban fekvő (tehát szinte kizárólag szlováklakta) települések több pénzt kapnának, mint a 277 méternél mélyebb fekvésű (részben magyarlakta) városok és falvak. Közben Jan Slotát állítólag magyarellenes kijelentései miatt elítélte egy kaliforniai bíróság.

A jogszabály sokak szerint magyarellenes, hiszen a 277 méternél nagyobb tengerszint feletti magasságban lévő települések kaphatnak többlettámogatásokat. Ez pedig a síkságokon fekvő magyarlakta térségeket (Csallóköz és más dél-szlovákiai vidékek) hátrányosan érintené, míg a magasabban elhelyezkedő szlováklakta falvak és városok több pénzt kapnának.

Nemcsak a magyarokat érinti hátrányosan

Solymos Lívia, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) szóvivője az Indexnek elmondta, hogy az MKP elnöksége hétfőn megvitatta az ügyet, és kiderült, hogy az új rendelkezés a települések, illetve községek több mint 55 százalékát érintené hátrányosan, tehát nem csupán a magyarlakta vidékeket sújtaná a jogszabály, hanem a nemzetiségileg kevert régiókat is.

Azt is megtudtuk, hogy a kormányrendelet elvileg racionális alapon született meg, hiszen a hóeltakarítás, a hóhelyzet kezelése a célja, és logikus lenne, hogy a magasabban fekvő települések több pénzt kapjanak. Ugyanakkor Solymos elmondta: elsősorban az keltett feszültséget, hogy a többlettámogatást az alacsonyabban fekvő városoktól és falvaktól vennék el.

Mérsékelt siker

Solymos beszámolt arról, hogy az ügyben Bastrnák Tibor, Komárom (Magyarországon sokszor Rév-Komáromként emelgetjük a Duna bal partján fekvő települést) polgármestere aláírásgyűjtési kampányt indított.

Ez az akció azonban mérsékelt sikerrel járt az MKP szóvivője szerint. Az aláírások benyújtása után ugyanis a pozsonyi pénzügyminisztérium elutasító választ küldött, vagyis a Fico-kormány nem hajlandó megváltoztatni az augusztusban elfogadott rendeletet.

A pozsonyi Új Szó című lap szerint egyébként mindeddig 141 település polgármestere írta alá Bastrnák petícióját, amellyel a településeknek járó adóbevételek újraelosztásának módja ellen tiltakoznak az érintettek.

Elítélték Slotát Amerikában?
Magyarellenes kijelentéseiért 150 ezer dolláros büntetésre ítélte Ján Slotát, az SNS elnökét San Francisco egyik megyei bírósága - hivatkozik a pozsonyi Új Szó egy szlovákiai magyar honlapra, a Fenetre. A feljelentés Kalifornia állam 123. törvényének 3. paragrafusára hivatkozik, amely nemzetközi érvényességű, és bünteti a gyűlöletbeszédet. Slota kaliforniai felperese a Magyar Polgári Párt képviseletében Varga Béla - az amerikai székhelyű Magyar Kör elnöke -, aki a 150 ezer dollárt a Magyar Koalíció Pártjának számlájára szeretné átutalni. Az összeget viszont csak akkor lehet behajtani Slotától, ha a felperes kérvényezi a szlovák bíróságtól az ítélet végrehajtását, az összeg behajtását - ez eddig nem történt meg.