Bernát, Felícia
13 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Vizsgáztatnák a szlovákot tanító magyar tanárokat

2008.01.07. 14:09
A szlovák államnyelv ismeretéből akarja vizsgáztatni a magyar iskolákban szlovák nyelvet oktató pedagógusokat a szlovák oktatási tárca, amelynek szlovák nyelvű hivatali levelezésében annyi a helyesírási és nyelvhelyességi hiba, hogy az ilyen teljesítményért egy tollbamondást írató pedagógus csak elégtelen osztályzatot adhatna.

Hétfői számában a pozsonyi Pravda azt vizsgálja, mennyire helyénvaló a szlovák államnyelv védelmére és érdekeire hivatkozó szlovák oktatási miniszter, Ján Mikolaj intézkedése, aki a pedagógusok újravizsgáztatásával akarja kiszűrni a szlovák nyelv oktatására alkalmatlannak bizonyuló embereket a magyar iskolákból.

Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke oktalan zaklatásnak nevezi a magyarellenességéről elhíresült Ján Slota vezette kormányerőhöz, a Szlovák Nemzeti Párthoz (SNS) tartozó tárcavezető buzgalmát. Tudvalevő ugyanis, hogy a szlovákiai magyar iskolákban szlovák nyelvet oktató pedagógusok a tanulmányaik során kötelezően érettségiztek szlovák nyelvből. Kivételt legfeljebb az a néhány ember képezhet, akik Csehországból vagy Magyarországról költöztek Szlovákiába. Pék szavai szerint a magyar iskolák pedagógusai rendesen tudnak szlovákul, a miniszter pedig "célirányosan nyugtalanítja" őket.

A lap rámutat, hogy a szlovák oktatási tárca nyelvi hibáktól hemzsegő rendelkezéseivel és levelezésével igencsak dicstelen bizonyítványt állít ki önmagáról. A körmöcbányai (Kremnica) szlovák gimnázium egyik nyelvtanára, Jana Sumichrastová a pozsonyi Pravdában a tárca egyik múlt héten kiadott körleveléből idézve bizonyítja, hogy bizony arra "csak elégtelen vagy annál is rosszabb osztályzatot" tudna adni, mert az irományban kilenc nyelvtani és több stilisztikai hiba fordul elő. "Egy helyen a vessző, ötön a kötőszó hiányzott, két helyen ragozási hiba fordult elő, egy helyütt pedig egy rosszul leírt számjegy" volt a tárca dokumentumában.

A lap kiemeli: a tárca beismerte, hogy az elégtelen szlovák nyelvtudásra hivatkozó állítását semmilyen felméréssel nem tudja alátámasztani, ráadásul a minisztérium aligha tudná megmondani, hogy a nagy szigor közepette mit kezd majd azokkal a külföldi lektorokkal, akik szlovákiai iskolákban, egyetemeken oktatnak idegen nyelveket. Mert "ha nekik is vizsgázniuk kellene szlovák nyelvből, akkor az utolsó szálig mindegyiket haza kellene küldeni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!