Klaudia
-4 °C
2 °C

Baseballütővel verték meg a szlovák Vezért

2005.09.08. 12:14
Ismeretlen tettesek megverték a Szlovák Testvéri Közösség - Nemzeti Párt (SP-NS) nevű szlovák neonáci szervezkedés élén álló Marian Kotlebát és anyját.

A hívei által csak Vezérnek szólított fiatal középiskolai tanárra és anyjára baseballütővel és vasrúddal támadtak rá szerdán, besztercebányai lakásuk előtt. A támadók mindkettőjüknek nyolc napon túl gyógyuló, kórházi ellátást igénylő sérüléseket okoztak - erősítette meg a TASR szlovák hírügynökségnek a besztercebányai kerületi rendőr-főkapitányság szóvivője, aki közölte: azt is, hogy a rendőrség intenzíven nyomoz a támadók után.

Az SP-NS fővezérsége e-mail útján közölte a hírügynökséggel, hogy megítélése szerint "a Vezér, Kotleba ellen elkövetett támadást előre kitervelték, és mindezt a cionista média és a cionista szervezetek részéről folytatott masszív, hazug kampány előzte meg. A PS-NS ezért nem is a terrorista támadás végrehajtóira, hanem a brutális támadás előkészítőire kívánja összpontosítani a figyelmét."

Marian Kotleba pártját januárban jegyezte be a szlovák belügyminisztérium. Jóllehet a fiatal újnácik azóta tucatnyi alkalommal rendeztek erőmutogató köztéri felvonulást. Ezekre sem a bűnüldöző szervek, sem a politikai erők mindaddig nem reagáltak amíg augusztus végén, a fasisztaellenes Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulóján Kotleba és közel száz társa a már korábbról ismert öltözékükben, a második világháború alatt fennállt fasiszta szlovák állam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda egyenruháit idéző stilizált öltözékükben több szlovákiai város főterén ismételten a fasizmust éltették, szidták a zsidókat, a magyarokat és a romákat.

Kotleba közel száz egyenruhása korábban Rozsnyón rendezett "csendes erődemonstrációt" és Kossuth Lajos sok évtized múltán újra felállított szobrának lebontását követelte, majd Révkomáromban Trianont éltetve keveredett szócsatába egy szélsőséges magyarországi csoporttal. A magyarok válaszul Trianont szidalmazták, s a csoport két tagját a szlovák rendőrség előállította, de az ügyész azóta sem döntött, indít-e ellenük eljárást. A felkelés évfordulójára rendezett akciói után a szlovák sajtó és a bűnüldöző szervek is reagáltak a PS-NS megmozdulásaira, mert több feljelentés is érkezett ellenük. Ezek egyike, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti képviselője, Gál Gábor interpellációja nyomán a legfőbb ügyészség már vizsgálja, van-e jogi alapjuk a PS-NS betiltását célzó indítványoknak.