Lehel
17 °C
27 °C

A szlovák rendőrség nem nyomoz tovább egy magyarellenes videó ügyében

2008.07.28. 22:47
A szlovák rendőrség nem nyomoz tovább azon ismeretlen szélsőségesek után, akik egy videofelvétel tanúsága szerint 2006-ban magyar zászlót égettek el - jelentette hétfőn a pozsonyi Markíza Televízió.

Tatiana Kurucová, a pozsonyi rendőr-főkapitányság szóvivője úgy fogalmazott, hogy a büntetőeljárást megszakították, mert "nem tárultak fel olyan tények, amelyek meghatározott személy elleni büntetőeljárást indokolnának". Ám, ha az üggyel kapcsolatosan új körülmények kerülnének a rendőrség látókörébe, a nyomozás folytatódna.

2006 nyarán egy internetes portálon voltak láthatók azok a képsorok, amelyeken fiatal szlovák nacionalisták szlovákul elhangzó magyarellenes szitokszavak kíséretében elégetik a magyar zászlót. A magyar külügyminisztérium akkor hivatalos tájékoztatást kért a szlovák hatóságoktól, egyszersmind afelől is érdeklődött, vajon milyen lépéseket kívánnak tenni a magyar nemzet méltóságát sértő bűncselekmény ügyében.

A szlovák kereskedelmi televízió egy másik beszámolója szerint a youtube.com videomegosztón hónapok óta látható egy felvétel, amelyen magyarok égetnek el egy Ján Slota arcképét is ábrázoló szlovák zászlót, de a szlovák külügyminisztérium nem kíván foglalkozni a videofelvétellel, mondván, hogy az azon szereplő zászló nem a Szlovák Köztársaság zászlaja. A hivatalos szlovák állami zászló ugyanis nem ábrázolja Ján Slotát, a jelenlegi szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét.

A képsorok alatt magyar szöveg is hallható, amely szerint "szlovák ebek" marják a felvidéki magyarokat, de "ha a lány- és a gyerekveréseket nem hagyjátok abba, akkor mi, hiteles magyarok majd leszámolunk veletek". A szövegben a magyar kormányfőt említő mondat is elhangzik, miszerint "szükségtelen, hogy Gyurcsány Ferenc elhatárolódjon tőlünk. Gyurcsány ugyanis nem magyar".