Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jugoszlávia újraalkotása

2002.03.23. 15:23
Végleg eltűnhet a térképekről Jugoszlávia neve a jelenlegi szövetséget alkotó két állam, Montenegró és Szerbia az Európai Unió által kiközvetített megállapodása nyomán. A Szerbia-Montenegró néven újjászülető állam laza konföderációként működne három éves próbaideje alatt - amennyiben a megállapodást elfogadják a szövetség, valamint a tagországok parlamentjei.
Jugoszlávia helyett Szerbia-Montenegró néven létezhet tovább az, ami a tíz évnél is régebb óta tartó konfliktus nyomán megmaradt az egykori szövetségi államból. A Javier Solana - az EU biztonság- és külpolitikai főmegbízottja - kiközvetítette megállapodás szerint a két ország a jövőben laza államszövetségként fog működni. A két köztársaság a külpolitika, a honvédelem, a bel- és külpiaci döntések, valamint a kisebbségpolitikai kérdések terén fog a jövőben együttműködni.

K und K

A szövetség élén a közös elnök áll majd, akit a két tagország parlamentje választ meg - áll a megállapodás a BBC honlapján megjelent szövegében. Feladata a közös minisztertanács kinevezése, valamint az egykamarás szövetségi parlament munkájának felügyelete lesz. A megállapodás értelmében szövetségi szinten mind az igazságszolgáltatásban, mind a végrehajtó hatalomban egyenlő arányban képviseli magát a két tagállam.

Egyhangú döntéssel

A hadsereg felügyeletét a két tagállam és a szövetség elnöke együttesen látja el, döntéseiket egyhangúlag kell meghozniuk. Gazdasági téren biztosítania kell a tagállamoknak az áruk, szolgáltatások és a munkaerő szabad mozgását.

Próbaidős alakulat

Az államszövetség hároméves próbaidővel működik, ez után a tagállamok szabadon dönthetnek fenntartásáról, esetleges megszüntetéséről akár népszavazást is kiírhatnak. Magát a szerződést még el kell fogadnia a szerb, a montenegrói és a szövetségi parlamentnek is. Bár a szerződést Milo Gyukanovics montenegrói és Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök mellett aláírta Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök is, valódi támogatójának egyedül Kostunica nevezhető.

A széthullástól rettegnek

A megállapodás kiharcolása mögött az Európai unió azon félelme állt, hogy Montenegró kiválása alapul szolgálhatna a koszovói és macedóniai albánok, valamint a boszniai szerbek kiválási követeléseihez. Solana szerint a megállapodás ezért "hatalmas lépés a térség stabilitásának biztosításához".

A montenegrói függetlenségi törekvések Gyukanovics 1998-as elnökké választásakor kezdődtek, a Milosevics ellenfeleként fellépő vezető a függetlenségi népszavazás kiírásának ígéretével nyerte meg a választásokat a volt jugoszláv elnök hű csatlósának számító Momir Bulatoviccsal szemben.