Szabolcs
20 °C
35 °C

Ausztria csak a 15 évesnél újabb magyar személyit ismeri el

2008.07.11. 09:50
Az osztrák rendőrök a határátlépéskor csak a 15 évnél nem régebben kiállított személyi igazolványt fogadják el, ha annak érvényessége határozatlan idejű. Ez okozta azt, hogy egy soproni házaspárt megbüntettek és visszafordítottak Magyarország felé.

A Kisalföld című lap nyomán számoltunk be arról, hogy hétfőn egy soproni házaspárt osztrák oldalon megállítottak a rendőrök. Mivel útlevél nem volt náluk csak személyi igazolvány, visszafordították őket Magyarország felé. A lap szerint szabályosan hazatoloncolták őket, s a házaspárt ötven euróra is megbüntették az eljárás nehezítése miatt.

A schengeni szabályok szerint másik országban az útlevél vagy a személyi igazolvány használható érvényes dokumentumként (a jogosítvány nem). Az osztrák határőrök ebben az esetben olyan tájékoztatás alapján jártak el, amelyet a magyar hatóságoktól kaptak, mondta az Indexnek Kapus György az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal közép- európai igazgatója, aki az ügyben a bécsi belügyminisztériumot kereste meg.

Magyarország ugyanis korábban úgy tájékoztatta az osztrák hatóságokat, hogy ha egy keményfedeles személyi igazolványban nincs meghosszabbított érvényességi dátum, akkor az a kiállítástól számított 15 évig érvényes.

Vannak még forgalomban - főleg idős embereknél - olyan személyi igazolványok, amelyek határozatlan időre szólnak. Ha valakinek 1987-ben állították ki az igazolványát, azt az osztrák határőrök nem fogják elfogadni érvényes belépési dokumentumként, hiába van beleírva, hogy határozatlan ideig érvényes, mondott egy példát Kapus György.

Ha egy régen kiállított személyiben konkrét érvényességi dátum (például 2010) szerepel, természetesen elfogadják az osztrák rendőrök