Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Titkok az orosz atomarzenálról

2006.11.14. 10:02
Egy orosz lap interjút közölt a titokzatos 12. főosztály parancsnokával, Vlagyimir Verhovcev altábornaggyal, aki a teljes orosz atomarzenálért felel. A majd 50 éves hadosztály tevékenységéről és munkatársairól derültek ki részletek.

Az orosz nukleáris fegyvertár néhány titkáról lebbentette fel a fátylat a közelmúltban a Krasznaja Zvezda című moszkvai lap, amely Rend van az atomosoknál címmel közölt interjút Vlagyimir Verhovcev altábornaggyal, az orosz védelmi minisztérium 12. főosztályának vezetőjével. Ez a főosztály az orosz atomarzenál gondviselője, az atomhadviselésre való felkészültség biztosítója, a nukleáris fegyvertár biztonságának őre.

Az egykori Szovjetunióban 1947. szeptember 4-én állt fel a vezérkar nukleáris problémákban illetékes részlege, ez építette ki Kazahsztánban a szemipalatyinszki nukleáris központot, ahol 1949. augusztus 29-én elvégezték az első szovjet kísérleti atomrobbantást. A szovjet hadügyminisztérium 12. főosztálya 1958 márciusában kezdte meg szigorúan titkos működését, ez a főosztály felel az atomfegyverkészlet bevetési, raktározási és szállítási biztonságáért.

Verhovcev az interjúban megnevezi közvetlen munkatársait, akik felelősek az atomipartól a minisztériumhoz kerülő fegyverekért: Fjodorov vezérőrnagyot, aki a különleges fegyverek fizikai védelméért felel, a központi tudományos-kutató intézet élén álló Percev ellentengernagyot, Szokolov vezérőrnagyot, akinek illetékességébe az atomkísérleti terepek tartoznak, Vinokurov ezredest, az atomfegyver-típusok szakértőjét, Beljakov ezredest, a 12. főosztály főmérnökét, aki az új atomfegyverek kidolgozását és hadrendbe állítását irányítja, Ragykov ezredest, az atomhadgyakorlatok főrendezőjét és másokat.

Verhovcev az interjúban nem mulasztotta el méltatni az orosz atomarzenál raktározási és bevetési biztonságának, az atomfegyverek közúti és vasúti mozgatásának területén tevékenykedők különleges felelősségét, valamint a nemzetközi atombiztonsági együttműködés fontosságát.