Valér
2 °C
8 °C

Újjáépítik a lerombolt Buddha-szobrokat

2001.12.30. 16:35
Újjáépítik a márciusban lerombolt bámijáni Buddha-szobrokat. Az afganisztáni kormány kulturális minisztere szerint a több mint 1500 éves szobrok restaurálása az új kormány elsődleges teendői közé tartozik. A szobrok helyreállítása érdekében minél hamarabb nemzetközi szemináriumot szerveznek.

Az afganisztáni ideiglenes kormány újjáépíti a radikális iszlám tálibok által szétrombolt egyedülálló Buddha-szobrokat - jelentette be vasárnap Rahin Mahdum kulturális miniszter. A miniszter hangsúlyozta, hogy a több mint 1500 éves szobrok restaurálása az új kormány elsődleges teendői közé tartozik.

A Buddha-szobrok helyreállítása érdekében a lehető legrövidebb időn belül afgán és nemzetközi szakértők részvételével szemináriumot rendeznek. A pontos időpontot az ENSZ kulturális szervezetével, az UNESCO-val való egyeztetés után határozzák meg.

Harckocsikkal a szobrok ellen

Újjáépítésük prioritás
A tálib hatalom ez év márciusában jelentette be, hogy "az ország összes szobrát megsemmisítjük". A tálib milicisták mindenféle eszközt felhasználtak a romboláshoz, harckocsikat és rakétavetőket is. A célpontok közül nem képeztek kivételt a Kabultól 125 kilométerre nyugatra fekvő Bámijan melletti sziklába faragott két V. századi szobor sem. Ezek a világ legmagasabb - 53 és 37 méter magas - Buddha-szobrai.

A tálibok a rombolást azzal magyarázták, hogy azok az iszlám előtti időkből származtak, és az iszlám tiltja a bálványimádást. A szoborrombolási tervek heves nemzetközi tiltakozást váltottak ki, a New York Metropolitan Museum of Arts azt is felajánlotta, hogy megveszi a táliboktól a szobrokat, faragványokat. A hatóságok azonban a nemzetközi ellenzés mellett is végrehajtották tervüket.

Újjáépítésről közvetlenül a rongálás után is szó esett

Az újjáépítés reménye azonban közvetlenül a rombolás után feléledt: egy grazi tanácskozáson kiderült, hogy az ottani egyetem kutatói háromdimenziós eljárással felmérték a szobrokat, amelyek közül így legalább az egyikről tökéletes másolat készülhet. A márciusi Városok Nemzetközi Fóruma tanácskozáson elhangzott: a helyi műszaki egyetem egy csoportja Robert Kostka vezetésével különleges eljárással elkészítette a szobor háromdimenziós felmérését, pusztán technikai értelemben tehát elvben lehetséges másolatot készíteni az 50 méter magas alkotásról.