Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szociáldemokrata győzelem várható Csehországban

2002.06.15. 15:29
A csehországi képviselőházi választást a szavazókörből távozók körében végzett első felmérések és becslések szerint a Cseh Szociáldemokrata Párt nyerte meg. Az exit poll szerint a szociáldemokraták 30, míg a Polgári Demokratikus Párt 26 százalékot kapott.
A szociáldemokrata győzelmet jósoló adatokat a prágai közszolgálati televízió jelentette be. E becslés szerint a Cseh Szociáldemokrata Pártra a választók 30, a Polgári Demokratikus Pártra 26, a Koalícióra 17, míg Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjára 13 százaléka szavazott. A többi 24 párt együttesen a szavazatok 14 százalékát szerezte meg.

Mandátumokra átszámítva a becslés alapján a szociáldemokratáknak 72, a polgári demokratáknak 62, a Koalíciónak 38, míg a kommunistáknak 28 képviselője lenne az új 200 tagú képviselőházban. A becslést az SC and C intézet készítette a választóhelységekből kilépő személyek válaszai alapján.

A pénteken és szombaton tartott képviselőházi választásokon 28 párt, mozgalom és koalíció indult. A pártlistákon a 200 képviselői mandátumért mintegy 6200 jelölt versengett. A cseh választási rendszer arányos, ezért csak a pártokra lehetett szavazni. Minden választónak azonban lehetősége volt két nevet bekarikázni, akik preferenciapontokat kapnak, s ezáltal előreléphetnek a pártlistán, akár bejutó helyre is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!