József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szófia azt kéri, ne alázza meg Bulgáriát az EU

2006.05.08. 18:23
A bolgár miniszterelnök arra kéri az EU-t, hogy ne szenvedjen késlekedést Szófia 2007-re tervezett uniós tagsága.
Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök azzal a kéréssel fordult hétfőn az Európai Unióhoz, hogy ne tolják ki Szófia 2007. január elsejére esedékes uniós tagságának céldátumát.

"A halasztást az ország elutasításként élné meg" - közölte Sztanisev, majd a belépés dátumának esetleges kitolásával kapcsolatban hozzátette: "Ez hiba lenne, mi nem vagyunk másodosztályú európaiak. Ne próbáljanak megalázni minket."

Az EU a jövő héten dönt a balkáni ország sorsáról

A bolgár miniszterelnök kijelentései azelőtt hangzottak el, hogy az EU a jövő héten döntést hoz arról, csatlakozhat-e az unióhoz Szófia 2007. január elsejével, vagy pedig az ország belépését 2008-ra halasztják.

Olli Rehn uniós bővítési biztos április 13-án kijelentette Szófiában, hogy az Európai Bizottság május 16-i ülésén el fogja halasztani az ország felvételét 2008-ra, amennyiben a balkáni ország nem reformálja meg az igazságszolgáltatási rendszerét.

Az államelnök mérsékeltebb hangnemben beszélt

A bolgár államelnök, Georgi Parvanov ugyancsak hétfőn úgy nyilatkozott, hogy korábban Bulgária is hasonló készültségi fokon állt, mint azok az országok, amelyek végül 2004-ben csatlakozhattak az Európai Unióhoz. (E tíz állam között volt Magyarország is.) Az elnök nyilatkozatát a news.bg nevű bolgár internetes lap idézte.

Parvanov szerint most az a legfontosabb, hogy ne veszítsék szem elől a célt, azt, hogy közelebb kerüljenek a Bulgáriáról szóló (kedvező) európai jelentések elkészüléséhez. Az elnök hozzátette: a bolgároknak szembe kell nézniük azokkal az elkerülhetetlen kérdésekkel, problémákkal, amelyeken túl kell jutniuk, s amelyek az EU-csatlakozáshoz kötődnek.