Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Putyin cári pompa közepette kitüntette Szolzsenyicint

2007.06.12. 20:15
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden - a szovjet rendszertől való megszabadulásnak emléket állító Oroszország Napja alkalmából - magas állami kitüntetésben részesítette többek között Alekszandr Szolzsenyicint, a Nobel-díjjal kitüntetett egykori "disszidens" írót.

Távollétében tüntették ki a 88 éves, betegeskedő Alekszandr Szolzsenyicint. A Kremlben rendezett, cári pompát idéző ünnepségen helyette az Állami díjat felesége, Natalja asszony vette át. Putyin otthonában meglátogatta a tolószékbe kényszerült Szolzsenyicint, és a találkozást a televízió is bemutatta.

Szolzsenyicin a méltatás szerint egész életén át kifejtett humanitárius tevékenységéért kapta a kitüntetést. "Gyakorlatilag egész életét a hazájának áldozta" - mondta Putyin az íróról. Videóra vett üzenetében Szolzsenyicin azt hangsúlyozta: Oroszország "keserű történelmi tapasztalatai a segítségünkre lehetnek ingatag társadalmi viszonyok megismétlődése esetén". E tapasztalat egyfajta "vészjelző" rendszer lehet pusztító összeomlások közeledtével - vélekedett a szakállas író.

Putyin a Kremlben tartott ünnepségen az erkölcsi értékek fontosságát hangsúlyozta, és hitet tett a külvilágra nyitott, modern Oroszország mellett. A 12 kitüntetett személy közül öten a hadsereghez kötődnek. Putyin ezenkívül bejelentette: különdíjat adományoz az Iszkander-M típusú cirkáló rakéta kifejlesztőinek. Őket nem nevezte meg, mert kilétük államtitok.