Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Halálra ítélt leszbikusok

2001.02.23. 16:58
Szomália Puntland nevű autonóm tartományában halálra ítéltek két nőt leszbikus kapcsolatuk miatt. Ilyen ítélet még nem született a kelet-afrikai országban, a két hölgy ellen ,,természetellenes viselkedés" volt a vád.
A két nő kapcsolatára akkor derült fény, mikor egyikük azzal vádolta meg az Egyesült Államokban élő partnerét, hogy nemi betegséget kapott tőle. A boosaasói tárgyalásra több százan voltak kíváncsiak, a tárgyalóteremben óriási üdvrivalgás tört ki az ítélet hallatán. Erről a BBC számolt be.

A szomáliai tévé tájékoztatása szerint a kivégzés időpontját pár napon belül kihirdetik. A szomáliai büntetőtörvénykönyv több ponton az iszlám sáriára támaszkodik, a halálos ítélet általában golyó általi halált jelent, a kivégzést nyilvánosan hajtják végre. Szomáliai emberijogi szervezetek még nem reagáltak az ítéletre.

Klánok évtizedes harca

Mohamed Siad Barre
Siad Barre szomáliai elnök elleni fegyveres harcok 1988 májusában kezdődtek. 1991-ben Buraóban a Somali National Movement (SNM) kikiáltotta ,,Somaliland" függetlenségét. A tartomány függetlensége óta békében él, bár a nemzetközi közösségek nem ismerik el állami státuszát. A kilencvenes évek közepén egy másik tartomány, a gazdaságilag erősebb Puntland is függetlenné nyilvánította magát.

1991-ben a főleg klán alapon szerveződő fegyveres milíciák megdöntötték Barre elnök hatalmát. A United Somali Congress (USC) elfoglalta Mogadisut, a fővárost, de a legfontosabb fegyveres csoport két külön frakcióra bomlott szét. Az ENSZ többször beavatkozott a fel-fellángoló polgárháborúba, és '99-ben Etiópia is nyitott egy szomáliai frontot az eritreai mellé.

1999-ben enyhült a feszültség, alakult egy iszlámista bíróság is, ami ugyan klán alapokon szerveződött, mégis a rend megteremtését tűzte ki célul. A bíróság vezetője úgy nyilatkozott, hogy választások megrendezését tervezik, de a bíztató jelek ellenére a törzsi hadviselés folytatódott. 2000-ben Dzsibuti elnöke javasolta egy átmeneti kormány és egy törvényhozói tanács felállítását. Az ENSZ egyetértet az elnök javaslatával, és beleegyezett abba, hogy képviselőt küld Dzsibutiba, aki asszisztálna egy megbékélést előmozdító konferencia megszervezésében.