Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Öt évet kapott a szovjet katonai emlékmű védelmezője

2008.03.11. 15:39
Észtországban befejeződött az ügyészségi vizsgálat a tavaly áprilisi zavargások ügyében. A rendbontásra egy, Tallinn központjában álló második világháború szovjet emlékmű áthelyezése adott okot. Az egyik randalírozót az észt bíróság öt évre rács mögé küldte, mondván: többek között a kormánnyal szembeni elégedetlenségre buzdított.

Az észt kormány tavaly áprilisban helyeztetett át egy szovjet hősi emlékművet, a Bronzkatonát Tallinn belvárosából egy katonai temetőbe, a város szélére. A döntés ellen sokat tiltakoztak, az utcára vonultak, és összecsaptak a rendőrökkel, nemcsak Tallinnban, hanem más észt városokban is. Az április 26-28-i zavargásokban több mint 150 ember megsebesült, egy orosz fiatalember életét vesztette.

A rendfenntartó erők több mint 2 ezer ember vettek őrizetbe, közülük több mint 200-at le is tartóztattak, s mintegy 50-et azóta már különböző időtartamú elzárásra ítéltek. Utolsóként egy Vlagyimir nevű, Johvi északkelet-észtországi városból származó 55 éves férfi ellen emeltek vádat.

A vád szerint tavaly április végén a rendbontásokat megelőző tiltakozó tallinni nagygyűlés résztvevőit erőszakos cselekményekre, a közrend megsértésére, etnikumközi viszály szítására, az észt rendőrséggel és kormánnyal szembeni engedetlenségre buzdította. A bíróság öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.

Májusban a rendbontások legfőbb szervezői, az Éjjeli Őrjárat nevű észtországi orosz szervezet vezetői ellen folytatódik a januárban kezdődött bírósági persorozat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!