Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ljubljana jobb, mint London

2005.03.16. 13:22
Bécs biztonságosabb, mint München, München élhetőbb, mint Vancouver, és Ljubljana sokkal nyugodtabb hely, mint London vagy Madrid. Egy cég összeállította a világ városainak listáját az alapján, mennyire biztonságos az élet a bennük lakóknak. A Bagdadban élőknek a legnehezebb a világon.

Bécs a hatodik, Ljubljana a negyvenegyedik, Pozsony és Prága az ötvennyolcadik legbiztonságosabb a város egy tanulmány szerint. Ljubljana ezzel a legjobb eredményt érte el a most csatlakozott országok városai közül, amelyek között Budapest - nem tudni, miért - nem szerepel. A Mercer Human Research Consulting alkalmazottai 41 ország 145 városában vannak jelen, ők állították össze a világ városainak toplistáját, amelyen az első helyet Luxemburg, az utolsót Bagdad foglalja el.

A készítők szempontjai
A tanulmány készítői az alábbi szempontok alapján bírálták el, mennyire tekinthető egy város biztonságosnak:
- politikai stabilitás, büntetés-végrehajtás jellemzői
- gazdasági helyzet
- szociokulturális környezet (emberi szabadságjogok érvényesülése stb.)
- az egészségügyi ellátás helyzete, egészségromboló körülmények (járványok, légszennyezés stb.)
- oktatás
- közlekedés, közművek
- rekreáció, szórakozás (mozik, színházak, sportlehetőségek stb.)
- megvásárolható javak
- háztartás (eszközellátottság stb.)
- természeti környezet (klíma, természeti katasztrófák)

A 122 és fél pontot elért Luxemburgot a listán további nyugat-európai városok követik: Helsinki, Bern, Genf és Zürich egyaránt 120 pontot kaptak. A világ városait a százpontos etalonnak tekintett New Yorkhoz viszonyították.

Bécs 116 ponttal jutott a lista 6. helyére, majd Düsseldorf, München, Nürnberg és Frankfurt következett 113-113 ponttal. Athén (83.), Róma (74.) és London (69.) mutatói már nem olyan jók, a tanulmány szerzői szerint azért, mert ezekben a szép városokban virágzik a kisstílű bűnözés. Madrid terrorfenyegetettsége miatt kapott 99 pontot, ezzel a 69. helyen osztozhat Londonnal.

Ljubljana mindent visz

A kelet-európai városok általánosságban kevesebb pontot kaptak, mint a nyugat-európaiak, bár az EU-csatlakozás a korábbi évekhez képest javított eredményeiken. A legjobb a térségben Ljubljana lett, 105 pontot kapott, és ezzel a lista 41. helyét foglalja el, míg Pozsony és Prága az 58. helyre jutott 100-100 ponttal.

Az orosz városok közül Szentpétervár bizonyult a legbiztonságosabbnak, de 53 és fél pontjával így is csak a lista 175. helyéig jutott, míg Novoszibirszk és Moszkva a 179. és a 198. helyre jutott 52 és fél, illetve 41 és fél ponttal. Az orosz városokat a bűnözés, a belső stabilitás hiánya és a gazdasági zűrzavar miatt pontozták le.

Japán és Kanada az élen

Néhány japán város 112 és fél ponttal a megosztott 14. helyen végzett, ezzel Ázsiában az elsők. Észak-Amerikában a kanadai városok taroltak: Calgary, Montreal, Ottawa, Toronto és Vancouver a megosztott 18. helyre jutottak, 112 ponttal.

Az amerikai városok közül Honolulu, Houston és San Fransisco a 45. helyre jutott, miután egyaránt 104 pontot értek el. Atlanta bizonyult a legkevésbé biztonságos városnak az USA-ban, mindössze 90 és fél pontot kapott, és ezzel a 90. helyre jutott.

A lista végén

Csak egy fél ponttal kapott ennél kevesebbet Dél-Amerika legbiztonságosabb városa, Santiago de Chile, amely a teljes listán a 94. helyen végzett. Buenos Aires a 115., Sao Paulo a 148., Rio de Janeiro a 167. helyre jutott. A kontinensen a legutolsó Bogotá lett, amely 33 pontjával a 210. helyre került, de Venezuela fővárosa, Caracas sem tekinthető sokkal biztonságosabbnak a lista összeállítói szerint: a 193. helyre jutott 48 pontjával. A dél-amerikai városokat a növekvő munkanélküliség és bűnözés miatt sorolták a lista végére.

Az állandó támadások, a háborús kilátástalanság miatt Bagdad mindössze öt pontot ért el, és ezzel az utolsó lett a 215 város listáján. 24 pontot kapott az elefántcsontparti Abidjan, 26 és felet Bangui a Közép-Afrikai Köztársaságban, 32 és felet Port Harcourt és Lagos, nigériai városok.